Most közölte a rendőrség: Négy nyomozás is zajlik Borkai Zsolt ügyében

Több százmillió forint készpénz eredetét is vizsgálhatják.

A Magyar Nemzet intézett kérdéseket a rendőrséghez azzal kapcsolatban, milyen nyomozások folynak a Borkai Zsolt volt győri polgármester korrupciós ügyeiben.

Az ORFK kommunikációs szolgálatának válaszából kiderül:

négy vizsgálat is folyik,

ebből

  • egy Borkaiék esetleges megzsarolására vonatkozik,
  • három pedig a volt politikus és üzleti-baráti körét érinti.

Ez utóbbi három nyomozás még felderítési szakaszban van, gyanúsított nincs.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozásokat.

Borkai Zsoltról az október 13-i önkormányzati választások kampányában láttak napvilágot jachtozós-orgiázós felvételek, ezzel párhuzamosan pedig korrupciós vádak is megfogalmazódtak vele, illetve a felvételeken ugyancsak látható Rákosfalvy Zoltánnal szemben.

A legfontosabb ilyen vád a győri Audi-gyár bővítése körüli földeladásokat illeti: sajtóinformációk szerint Rákosfalvy és köre jelentős nyereségre tehetett szert azáltal, hogy időben értesült a gyárfejlesztésről, a kiszemelt mezőgazdasági területeket megvásárolták, majd a győri önkormányzat felminősítette azokat, az új tulajdonosok pedig magasabb áron tudták gyorsan továbbadni az Audinak.

De offshore-cégek hálózata is felsejlik a két szereplő körül, sőt Borkai családtagjai is kedvezményezettek lehettek gyanús kifizetéseknek ezeken a céghálókon keresztül.

A rendőrség iratokat, dokumentumokat foglalt le, amelyek vizsgálata, elemzése folyamatban van.

A lap kérdésére, hogy tart-e még annak a

több száz millió forintnyi készpénz

eredetének a vizsgálata, amelyet egy győri érintett egyik ingatlanában találtak, illetve lefoglalták-e az összeget vagy csak zár alá vették, egyáltalán nem válaszoltak.

Ezzel sem az ORFK, sem más hatósági forrás nem cáfolta, hogy nagy mennyiségű készpénz eredetét kell vizsgálniuk a nyomozóknak – hangsúlyozza a Magyar Nemzet.

Borkai ugyan szűk előnnyel megnyerte az önkormányzati választásokat, ám nem sokkal később lemondott a polgármesterségről.

Utódját január 26-án időközi választáson jelölhetik ki a győri lakosok.

(Magyar Nemzet / Mérce.hu)

 

Valódi Hírek