Friss: Harminc évre titkosították, miért repültek Orbánék Panamába, Dubajba, Las Vegasba és a Kanári-szigetekre a honvédség luxusgépeivel

„Nem kormánygépek”. Aha.

Beszámoltunk róla, hogy 80 helyszínre utaztattak állami vezetőket 2018. július 6. és 2019. október 18. között a honvédség Airbus A319 és Dassault Falcon 7X típusú repülőgépeivel.

Az úticélpontok között volt egyebek mellett a Kanári-szigetek, Las Vegas, Dubaj, Málta és Panama, a szállított személyek pedig

  • Áder János államfő,
  • Orbán Viktor miniszterelnök,
  • Benkő Tibor honvédelmi miniszter,
  • Pintér Sándor belügyminiszter,
  • Szijjártó Péter külügyminiszter,
  • illetve Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára.

A repülők egyike ráadásul kétszer is megjelent a felkapott spanyol üdülőhelyen, Alicante-ban, mindkét alkalommal oda-vissza repült, mintha csak valakit egyhetes nyaralásról szállított volna haza.

A „nem kormánygépekkel” végrehajtott rejtélyes utazások miatt írásbeli kérdéssel fordul Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez Vadai Ágnes, illetve Harangozó Tamás is.

Most megérkezett a miniszter „válasza”, amelyből kiderül, hogy „honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből”

harminc évig titkos,

hogy miért jártak az említett helyszíneken a honvédség gépei.

Benkő Tibor emellett mindenkit megnyugtat, hogy „a Magyar Honvédség a repülőgépekkel történő személyszállítások során minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el”.

Azt már a Népszava teszi, hozzá, hogy Benkő maga is feloldhatná a titkosítást.

Erre a törvény felhatalmazza, feltéve

ha az adat megismerése a Honvédség törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, valamint a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdekeket nem veszélyezteti.

A miniszter azonban nem élt a titkosítás feloldásának lehetőségével.

 

Valódi Hírek