Felszólították Ádert, ne írja alá a tb-törvényt, ami orvosi ellátás nélkül hagyja a nincsteleneket

Embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja az új törvényt a szakszervezet.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási ellátásról szóló törvényt, és annak visszavonását követeli.

Az új törvény szerint ugyanis akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve gyógyszer-támogatástól.

Eddig csak figyelmeztették azokat, akiknek tartozásuk volt,de ezután úgy fog jelezni a program, mint aki nem rendelkezik biztosítással, így a szolgáltatást csak készpénz ellenében veheti igénybe. Ezek alapján csak idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül.

A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást.

Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja.

Egyben Áder János köztársasági elnököt is felszólítják, hogy

ne írja alá törvényt.

A szakszervezetek szerint az új tb-törvény miatt minden magyar ember szégyenkezhet, annak üzenete ugyanis, hogy „akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg”.

illusztráció

A szakszervezeti szövetség kitér arra is, a jövőben mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, a munkáltatója vajon befizeti-e utána a tb-járulékot.

A törvény szerint ugyanis, ha valakinek háromhavi járuléknak megfelelő – 23 ezer forint – hátraléka mutatkozik a számláján, akkor elesik az ingyenes ellátástól, és a máskor rutin vizsgálatért több tízezret, komolyabb beavatkozásért pedig több százezret, vagy akár egymillió forintnál is többet kell fizetnie.

A MASZSZ szerint képtelen helyzetbe kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel.

„A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre, a kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit”

– idézik a közleményben a szervezet elnökét.

Kordás László szerint nem véletlen, hogy a törvény előkészítésekor a szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást, hiszen a kormány szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte a szándékait.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek