DK: Orbán állítsa vissza a svájci indexálást a nyugdíjak számításánál! (+videó)

A Fidesz-kormány jelenleg a saját törvényeit is megszegi, hogy megkárosítsa az időseket.

A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy a nyugdíjak kiszámításakor újra alkalmazza a svájci indexálást.

Gréczy Zsolt elmondta: a Fidesz tudatosan hagyja elértéktelenedni a nyugdíjakat és elszegényedni az időseket. Hozzátette:

„Az Orbán-kormány a saját törvényeit is megszegi, amikor még a trükkösen alacsonyra kiszámított inflációval sem emeli a nyugdíjakat”

A kormány elvileg úgy biztosítja a nyugdíjak értékállóságát, hogy minden évben annyit emel rajtuk, amennyi az infláció – emlékeztetett a DK-s képviselő.

Ez szerinte évek óta nem teljesül és az is kiderült, hogy jövőre a kormány mindössze 2,8 százalékkal fogja emelni a nyugdíjakat, holott még a jegybank szerint is 3,4 százalék lesz az infláció.

Figyelembe véve, hogy az élelmiszer-infláció az elmúlt években mindig meghaladta az általános inflációt, több ezer forint hiányozhat majd januártól az idősek pénztárcájából – érvelt Gréczy Zsolt.

Hozzátette: azzal, hogy a Fidesz eltörölte a nyugdíjak reálbérekhez kötését, a nyugdíjasok 10 éve nem részesültek nyugdíjemelésben. Mára az átlagnyugdíj az átlagbér alig több mint fele, egy nyugdíjas tehát ma fele annyit ér a kormánynak, mint egy dolgozó – tette hozzá.

Gréczy szerint vissza kell térni a Gyurcsány-kormány nyugdíjszámítási rendszeréhez:

a nyugdíjakat nem csak az inflációval kell korrigálni, hanem a gazdasági növekedéshez és a béremeléshez kell kötni,

amíg Európa képes nem lesz arra, hogy bevezesse az európai minimálnyugdíjat.

Videó:

Gréczy Zsolt sajtótájékoztatója

A kormány jövőre mindössze 2,8%-kal fogja emelni a nyugdíjakat.Vérlázító, hogy a Fidesz tudatosan hagyja elértéktelenedni a nyugdíjakat és elszegényedni az időseket! Oszd meg, és kövesd élőben Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2019. december 13., péntek

.

Valódi Hírek