Durva változás jön, 700 ezer embert zárnak ki az állami egészségügyi ellátásból

Varga Mihály benyújtotta a törvényjavaslatot.

Idén ma ülésezik utoljára a parlament, 13 törvényjavaslatról szavaznak ma a képviselők, egyebek mellett a társadalombiztosítási ellátásra jogosultakról.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely a nehéz élethelyzetbe kerülőket gyakorlatilag kiejti a szociális hálóból. A szigorítás akár 700 ezer embert is érinthet – írja a Népszava.

Jelenleg azok, akik után az állam vagy a munkáltató nem fizeti a tb-t, egyéni egészségügyi szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékért vásárolhatnak jogot térítésmentes ellátásokra.

Akinek rendezetlen a biztosítása, de orvosra szorul, azt ellátják, majd az adóhivatal utólag behajtja az elmaradt járulékot.

A jogszabályváltozás után azonban háromhavi tartozás után érvényteleníteni fogják az adós tajszámát, és már

csak készpénzfizetés ellenében, piaci áron

juthat egészségügyi ellátáshoz. Gyógyszert is csak a támogatás nélküli teljes áron válthat ki a patikában.

Vagyis érvényes TAJ-kártya hiányában a betegnek már a rendelőbe jelentkezéskor elkérik az ellátás árát, ami egy háziorvosi vizsgálat esetében nagyjából tízezer forint, és ha nem tud fizetni, könnyen lehet, hogy nem is kerülhet az orvos elé.

A Népszava szakértője szerint körülbelül 700 ezer ember kerülhet az új szabályok miatt váratlan, nehéz helyzetbe, 50 ezer magyar állampolgár ráadásul akkor sem tudna szerződni egyéni szolgáltatási járulékra, ha akarna, mert nincs állandó lakcíme.

 

Valódi Hírek