Megszavazták: Hatalmas büntetést kaphatnak a Kövér Lászlónak nem tetsző módon viselkedő képviselők

A renitens képviselők fél éves fizetésmegvonással, vagy több hónapos kitiltással is számolhatnak.

A parlament keddi ülésén

135 igen

és 54 nem

szavazattal módosították a Házszabályt és a képviselők jogállásáról szóló törvényeket.

A jövőben a házelnök egyebek mellett megvonhatja a renitens képviselők hathavi fizetését, vagy akár 60 napra is kitilthatja őket a parlamentből.

Az előzményekhez tartozik, hogy az ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény elleni tiltakozásként elfoglalták a pulpitust, a köztévé előtt több tüntetést is szerveztek, legutóbb pedig Hadházy Ákos táblákkal zavarta meg Orbán Viktor beszédét.


.

Ezek után ígérte meg Kövér László a Házszabály szigorítását.

A ma megszavazott módosítás szerint, ha egy képviselő a felszólalása során nyilvánvalóan indokolatlanul eltér a tárgytól, vagy ugyanabban a vitában feleslegesen saját vagy más beszédét ismétli, közbeszólásával a felszólalást vagy az ülés vezetését kirívó mértékben zavarja,az ülést vezető elnök rendreutasíthatja, illetve figyelmeztetheti.

Ha a képviselő ennek ellenére sem fogad szót, akkor az ülés vezetője megvonhatja tőle a szót, így ugyanazon az ülésnapon, ugyanazon napirendi pont tárgyalása során nem szólalhat fel. Ráadásul ezért egyhavi fizetését is megvonhatják.

Az a képviselő, aki kirívóan sértő vagy megfélemlítő kifejezést használ, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról kizárhatja és négyhavi fizetését is megvonhatja.

Aki pedig az ülés, a vita vagy a szavazás menetét zavarja, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja, vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, és szintén négyhavi büntetést bukhat.

Külön szabály van ezentúl arra is, hogy a tavaly december pulpitusfoglalás ne ismétlődhessen meg.

Az a képviselő akár a

6 havi fizetését is elbukhatja,

aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, és 12-30 napra is kitilthatják.

De retorzió érheti azt is, aki megpróbálja megakadályozni, hogy képviselőtársát kivezessék az ülésteremből: azonnal őt is kitiltják, és hat hónapra is megvonhatják a fizetését.

A közmédia és más állami intézmények épületébe se mehet be ezentúl egy képviselő csak akkor, ha előre szól, hogy bemenne.

 

Valódi Hírek