„A kormány a kulturális élet szétverésére készül!” – Videóban üzen Pogány Judit, Mácsai Pál, Kováts Adél, Pintér Béla, Ónodi Eszter és mások

A művészek a hétfői tüntetésre hívnak minden jó érzésű állampolgárt.

Beszámoltunk róla: a kormány arra készül, hogy elvegye a főváros jogát, hogy szabadon döntsön a színházak vezetőiről.

A terv szerint amennyiben egy intézmény állami támogatást vesz igénybe a működéséhez, az a jövőben „vegyes finanszírozásúnak” minősülne, és az igazgatókinevezéseknél vétójogot kapna Kásler Miklós miniszter.

A fideszes kultúrterror ellen tüntetés szerveződik hétfőre, amelyről >>itt írtunk<<.

A törvénytervezet ellen most videóüzenetben tiltakozik számos színész és rendező, így Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter, és Péterfy Bori.

A művészek szerint a jogszabályból a 70-es évek kultúrpolitikája: a cenzúra és a központi ellenőrzés köszön vissza, ami súlyosan sérti a színházak művészi autonómiáját. Ez ellen tiltakozni kell, ami – mint Mácsai mondja – szakmai és lelkiismereti kérdés.

Videó:

A kultúra nemzeti alap

A kultúra nem a politikusoké. A kultúra a miénk.#a_kultura_nemzeti_alap Hétfőn 18 órától tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért a Városházánál! https://www.facebook.com/events/1276358002751857/ Független Előadó-művészeti Szövetség Radnóti Miklós Színház #ÖrkényIstvánSzínház Pintér Béla és TársulataBorbély Alexandra Nagy Ervin Ónodi Eszter #NagyZsolt #KovátsAdél #BálintAndrás #PogányJudit #GálffiLászló #PéterfyBori #MácsaiPál

Közzétette: Katona József Színház – 2019. december 7., szombat

.

Valódi Hírek