Kultúrterror: Orbánék elveszik Budapest jogát, hogy szabadon döntsön a színházak vezetőiről

Vétójogot akarnak adni Káslernek a színigazgatók kinevezésénél.

„A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.

Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot”

– közölte Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője, arra a Magyar Nemzetben megjelent hírre reagálva, miszerint a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt a kormány megváltoztatni készül a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát.

A cikk szerint

„A kormány a tulajdoni viszonyokat nem fogja megváltoztatni, és ha egy adott önkormányzat az állam szerepvállalása és partnersége nélkül akar színházat fenntartani, továbbra is megteheti, ha állja a költségeket.

Ha azonban az önkormányzatok igényt tartanak a vegyes finanszírozásra, azaz az állami forrásokra, akkor a fenntartói jogokban is osztozniuk kell, és ez esetben tudomásul kell venniük, hogy a Gothár-ügyhöz hasonló eseteknek következményei lesznek.”

Magyarán: amennyiben egy intézmény állami támogatást vesz igénybe a működéséhez – mint a fővárosi kőszínházak többsége –, az a jövőben vegyes finanszírozásúnak minősülne, és az igazgatókinevezéseknél vétójogot kapna Kásler Miklós miniszter.

A tervezett törvénymódosítás ellen a szakmán belül is nagy a tiltakozás, a Független Előadó-Művészeti Szövetség már el is indította petícióját, amelyet >>itt találsz<<.

Az ügyre reagált Gyurcsány Ferenc is, aki Kocsis Máté egy hazugságára hívja fel a figyelmet.

A DK elnöke azt írja:

„Az édesanyátok térde kalácsát!

A Gothár-ügyre hivatkozva raboljátok el a főváros jogát, hogy döntsön a színházak vezetőiről.
De hazudtok.

A javaslat hivatalos előterjesztése szerint már október 29-én tárgyaltatok erről. A Gothár-ügy november 19-én robbant, akkor hozta nyilvánosságra a Katona József Színház a zaklatási ügyet.

Hazudtok, mint a vízfolyás.

Nyilván mert ezt követeli meg a “keresztény konzervatív” hazaszeretet.”

Az édesanyátok térde kalácsát!A Gothár-ügyre hivatkozva raboljátok el a főváros jogát, hogy döntsön a színházak…

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2019. december 6., péntek

.

 

Valódi Hírek