Lelépett Borkai, mi jön most Győrben? – Megvan az ellenzék forgatókönyve a győzelemre

Összefoglaló a lényegről.

Beszámoltunk róla, hogy Orbánék sikeresen meggyőzték róla Borkai Zsoltot, hogy jobban jár, ha önként távozik: a botránycunamiba keveredett győri polgármester szerdán bejelentette, hogy pénteki hatállyal lemond tisztségéről.

A törvények szerint az időközi önkormányzati választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre tűzi ki a választási bizottság.

Arról, hogy mit üzent Borkainak a botrányt kirobbantó Ördög Ügyvédje, >>ITT ÍRTUNK<<, arról pedig, hogy mekkora lesz a távozó polgármester végkielégítése, >>ITT OLVASHATSZ<<.

Glázer Tímea, az ellenzék közös polgármester-jelöltje, aki október 13-án csupán másfél százalékkal maradt le Borkaitól az egyébként kőfideszes városban, úgy reagált:

„Borkai lemondását követően azt javasoljuk, hogy egy fideszes párkatona helyett az időközi választásokig hátralévő hónapokban egy olyan nagy tekintélyű külsős alpolgármester vezesse a várost, akit a győri kormány- és ellenzéki pártok közösen kérnek fel.

Aki tisztességgel tudja vezetni a várost addig, amíg a győriek meg nem választják meg új polgármesterüket.”

A Demokratikus Koalíció szóvivője eközben trükknek nevezte, hogy Borkai pénteken mond le a tisztségéről.

Barkóczki Balázs szerint Borkainak most is fontosabb volt a Fidesz érdeke, mint a győri polgároké: azért csak pénteken mond le, hogy a csütörtöki közgyűlési ülésen még meg tudja választatni a fideszes alpolgármestereket.

A Momentum a Budapesten már bevált előválasztás intézményét hívná segítségül, hogy a győri polgárok kiválaszthassák, ki induljon az ellenzék közös jelöltjeként a néhány hónap múlva esedékes időközi választáson.

Glázer Tímea a Mérce.hu-nak elmondta: jó ötletnek tartja Kerpel-Fronius Gábor felvetését, és készen áll az előválasztásra.

Glázer hozzátette: az ellenzéki pártok együttműködése töretlen, és a hivatalos döntéshez egyeztetnie kell a teljes győri ellenzékkel, de ő a maga részéről előválasztáson akár közös jelöltként, akár pedig saját pártja, a DK jelöltjeként is szívesen megmérettetné magát.

Kerpel-Fronius az előválasztást azért javasolta a győrieknek is, mert szerinte ez a legtisztább módszer arra, hogy a kampány valóban a politikai programokról szóljon, és hogy az ellenzéki választók ez alapján dönthessenek a közös jelöltről.

FRISSÍTÉS:

„A Demokratikus Koalíció azt javasolja a köztársaságpárti, demokrata erőknek, hogy az új polgármesterjelölt személyéről előválasztáson döntsenek a győriek.

A Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje továbbra is Glázer Tímea, az ellenzék októberi közös jelöltje, akinek a személye és a mögé felsorakozó ellenzéki együttműködés a garancia arra, hogy Győr városát tisztességes polgármester képviselje és vezesse az elkövetkező öt évben.”

– áll a DK közleményében.

Valódi Hírek