Kövér egyszerűen megtiltotta Gréczy Zsoltnak, hogy Orbán rejtélyes horvátországi nyaralásáról kérdezzen

Demokrácia, Fidesz-módra.

Mi is beszámoltunk róla szeptember elején, hogy Orbán Viktor rejtélyes körülmények között Horvátországban nyaralt: a miniszterelnökről Molat szigetén, Brgulje faluban készített fotókat egy horvát lap, amely szerint Orbán vitorlással érkezett a szigetre.

fotó: Slobodna Dalmacija

De nem csak itt járt Orbán: a Slobodna Dalmacija augusztusban arról írt, hogy a miniszterelnököt egy fekete helikopter szállította a Smokvica Vela nevű nyaralószigetre, amelyet a Csányi Sándor vezette OTP Bank egyik érdekeltsége bérel.

Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke annyival intézte el a dolgot, hogy a miniszterelnök nyaralása magánügy.

A Demokratikus Koalíció emiatt kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy igazak-e az értesülések, mert a törvény szerint egyetlen országgyűlési képviselő sem fogadhat el nyaralást ajándékba.

Gréczy Zsolt megkérdezte azt is, hogy Orbán tényleg helikopterezett-e, fizetett-e érte, ha igen, miből, és ha nem, akkor tudja-e, hogy törvényt sértett.

„A képviselői tiszteletdíj egyhavi összege jelenleg a 700 ezer forintot meghaladja. A helikopteres utazás és a szigeten való nyaralás értéke ennél bizonyosan magasabb” – írta kérdésében az ellenzéki politikus.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának kérésére Kövér László házelnök elutasította a kérdést.

Arra hivatkoztak, hogy a miniszterelnököt csak a feladatköreit illetően lehet kérdezni a házszabályi törvény szerint.

Kövér szerint

„A miniszterelnök úrhoz címzett kérdések, miszerint ,,járt-e idén augusztusban Smokvica Vela-n”, ,,amennyiben igen, helikopterrel érkezett-e”, ,,az utazás és a nyaralás költségét miniszterelnök úr fizette, vagy Csányi Sándor vendégeként élvezte azt”, továbbá ,,amennyiben miniszterelnök úr fizette, hajlandó-e az erről szóló számlát a nyilvánosság számára bemutatni” mind a kormányfő magánéletével kapcsolatos kérdések, valamint sajtóértesüléseken alapulnak, így nem érintenek kormányzati feladat- és hatáskört.”

(via 444.hu)

Valódi Hírek