Rétvári Bence: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a rezsiutalványt

Ami jár, az jár.

Mint arra a Demokratikus Koalíció az elmúlt időszakban többször felhívta a figyelmet: ukránok tömegei kapnak magyar nyugdíjat, ehhez ugyanis elég egy Magyarországon bejelentett állandó lakcím.

A kifizetések jogalapja egy

1962-es magyar–szovjet egyezmény,

amely szerint a magyar nyugdíj igénylésének a magyar állampolgárság nem feltétele, ukrán állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik (papíron).

A nyugdíjat ebben az esetben úgy számolják, hogy az Ukrajnában megszerzett szolgálati időt veszik alapul, de az igénylő által az életpályája során jellemzően betöltött munkakörre számított magyar keresetet.

Vadai Ágnes írásbeli kérdésében arra kérdezett rá, hogy ezek az ukrán nyugdíjasok is kapnak-e a kormány által beígért kilencezer forintos rezsiutalványból.

Rétvári Bence államtitkár válaszában közölte: a vonatkozó kormányrendelet szerint mindenki megkapja az utalványt, aki a kormányrendeletben meghatározott ellátások valamelyikében részesült, vagyis nem nézik, hogy kinek honnan van nyugdíja, vagy hogy az illető valóban Magyarországon lakik-e.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek