Betelt a pohár, Gulyás Márton 6 kemény kérdést intézett Puzsér Róberthez

Várjuk a megmondóember válaszait!

Gulyás Márton civil aktivista és tényfeltáró újságíró hétfőn az általa vezetett Partizán c. műsor Facebook-oldalán hat kérdést intézett a demokratikus előválasztás elől megfutamodó Puzsér Róbert önjelölt főpolgármester-jelölthöz.

Gulyás Márton eredetileg egy élő műsorba akarta meghívni Puzsért, aki azonban ez elől is megfutamodott, ezek után kényszerült arra Gulyás, hogy nyilvánosan tegye fel kérdéseit a kritikusnak.

Melyek az alábbiak:

1) Kampányának központi követelése „Ellenzékváltás 2019” – ehhez képest az ‘Állampolgárok a Centrumban Egyesület’, amely Puzsér jelölőszervezete, az egész országban egyetlen további jelölttel sem rendelkezik. Hogyan valósul meg akkor az ‘ellenzékváltás’ ha nincsenek konkrét jelöltek, akik alternatívát képeznének a választók számára?

2) A fővárosban – vasárnap esti állás szerint – nem lesz egyetlen polgármesterjelöltjük sem. Ha ez így lesz, akkor Puzsér Róbert nem jogosult a töredékszavazatokra, így tehát nem jogosult a kompenzációs mandátumra sem, hogy bent ülhessen a következő 5 évben a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azt jelenti hogy hiába szavaznak bárhányan is Puzsér Róbertre: ő semmiképpen sem ülhet bent a közgyűlésben, hogy képviselje a Sétáló Budapest programját. Miért nincs megfelelő számú további polgármesterjelöltje Puzsér Róbertnek, hogy a vele szimpatizálók rá leadott szavazatai érdemben hasznosuljanak, és a közgyűlésben képviselve legyenek ezek a választók?

3) Miközben a Momentum Mozgalom erzsébetvárosi jelöltjét hevesen kritizálta a ‘bulinegyed’ működésének korlátozásával kapcsolatos politikája miatt, aközben támogatásáról biztosította Moldován Lászlót (illetve Losonczy Pált a belvárosban) aki pont ugyanezt akarja, ha lehet még szigorúbb feltételekkel, az ottani szórakozóhelyek számára előírni. Hogyan oldja fel ezt az ellentmondást?

4) Többször elmondta a kampánya során, hogy nem neki van programja, hanem ő csak szolgál egy programot. Éppen ezért adja magát a kérdés, hogy a ‘Sétáló Budapest’ programban leírtak közül melyek azok a pontok, amelyeket szerinte Karácsony Gergely programja nem tartalmaz? Még inkább: melyek azok a pontok, amelyeket Karácsony Gergely elutasított?

Folytatott-e vele tárgyalást arról, hogy a ‘Sétáló Budapest’ fontosabb tartalmi elemei közül melyek szerepelnek már most is Karácsony Gergely programjában, és mi az, aminek az átvételét elvárná még tőle? Ha ezt nem tette meg, akkor ezek szerint a Karácsonnyal szembeni kritikája erősebb volt, mint a budapestiek azon érdeke, hogy a program minél több eleme megvalósuljon?

5) A politikában vagy saját erőforrásokat épít az ember, vagy szövetségeket köt: másképp nem fog tudni előrébb jutni. Puzsér Róbert keményen kritizálta Karácsony Gergelyt a szövetségkötési politikája miatt: elvtelennek, megalkuvónak és kollaboránsnak is nevezte őt emiatt. Ugyanakkor Puzsér Róbert sem tudott érdemben saját erőforrásokat építeni vagy erős és elkötelezett szövetségeseket szerezni. Emiatt a Tarlós uralmától viszolygók, és egy igazságosabb, zöldebb, fenntarthatóbb városban élni kívánók nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Olyan városlakó választópolgárok, akik nem csak azt szeretnék látni, hogy képviselve vannak a nekik fontos elvek, hanem azt is, hogy azokból valamik megvalósulnak.

Ha Puzsér nem állított életképes politikai alternatívát, akkor méltányos-e a haragját a Karácsonyt támogatókra zúdítania? Hol van az ő felelőssége abban, hogy nem végezte el azt a munkát, amire eredetileg vállalkozott, hogy nem épített alternatívát Tüttő Kata, Horváth Csaba és további terhes, nem kívánt jelöltekkel szemben? Nem érzi-e felelősnek magát, hogy esetleg a Karácsonnyal szembeni pusztító dühe árthat azoknak a támogatásra méltó jelölteknek is (Baranyi Krisztinának – akinek az előválasztási győzelméért ő is kampányolt -, Pikó Andrásnak, vagy éppen Soproni Tamásnak, és így tovább) akiknek a politikai érvényesülése Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányától is függ?

+1 kérdés: Nagy példaképe Beppe Grillo napokkal ezelőtt alakított új kormányt a baloldali Demokrata Párttal (~ olasz MSZP), hogy elkerüljék Salviniék puccskísérletét: ha Grillo képes volt ilyen döntést hozni azért, hogy elkerülje a fasiszták hatalmi bebetonozódását, akkor ez Puzsér Róbert számára megalkuvásnak számít, vagy felelős politikai magatartásnak?

Várjuk Puzsér Róbert válaszait!

Szerettem volna elhívni Puzsér Róbertet egy élő adásba, hogy beszéljünk indulásáról – ami múlt pénteken vált hivatalossá…

Közzétette: Partizán – 2019. szeptember 8., vasárnap

.

Valódi Hírek