Békesi László: Egyre több a Fidesz-rezsim haszonélvezője, már nem csak a maffiacsalád

A közgazdász szerint 2021 után jön a nagy pofon, amikor elapadnak az uniós források.

„Amit művelnek, annak semmi köze a kereszténységhez, tipikusan farizeus politika. Ha Krisztus ma élne, kizavarná őket a templomból, mint annak idején a kufárokat”

– mondta Békesi László a HVG-nek adott interjúban a Fidesz-kormányról.

Hozzátette:

az egyházak a politika szolgálólányaivá váltak.

A korábbi pénzügyminiszter szerint a társadalom nagyon jelentős része ma már érdekelt abban, hogy a rezsim hosszabb távon fennmaradjon.

„Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád.”

– fogalmaz Békesi, aki szerint mindazok nyernek, akik közvetlenül ennek a körnek a megbízásából dolgoznak. A cégek jelentős része akkor érdemel ki alvállalkozói-bedolgozói megbízást, ha a piramis csúcsán állók megkapják a nagy állami megrendeléseket,

és lenyúlhatják a támogatásokat.”

A multinacionális cégek nagy része is beállt a sorba, haszonelvűen együttműködik az oligarchákkal, részese a korrupciónak. Továbbá az a nagyon széles kör is a rendszer fennmaradásában érdekelt, amelyik egzisztenciálisan fenyegetve van.

Békesi úgy látja: majdnem az összes állami-önkormányzati intézmény vezető posztját a rezsim hű emberei vették át, ők döntenek arról, hogy mi történjen a pedagógussal, az orvossal, az ápolóval, a katonával, a bíróval, a tanárral, az akadémikussal, a művésszel – akik egzisztenciális kiszolgáltatottak. Felettük mézesmadzaggal, bunkósbottal uralkodnak.

Békesi szerint a harmadik széles kör a kitaszítottaké, a nyomorgóké, azoké, akik reménytelen helyzetben vannak, esélyük sincs a kitörésre.

„Ha ezt a három nagy csoportot összerakjuk, kiderül, hogy a társadalom többsége voltaképpen

a nemzeti együttműködés rendszerének szilárd bázisát alkotja.”

A rezsim végét a volt pénzügyminiszter szerint az jelentheti, ha 2021 után csökkennek az elosztható források, mert ezzel a támogatóinak az érdekei is csorbulni fognak. A rezsim vélhetően újabb jövedelem- és vagyonátcsoportosításra kényszerül, ami sokak érdekeit sértheti.

Ez feszültséghez, elégedetlenséghez, esetleg tiltakozáshoz vezethet.

Ha ez bekövetkezik, a nemzeti együttműködés rendszere belülről omlik majd össze.

Valódi Hírek