A német külügyi államtitkár leszedte a szenteltvizet az Orbán-kormányról

Még mindig fáj az EU-ellenes kampány.

Interjút készített a 444.hu a német külügyi államtitkárral, Michael Rothtal. Roth nem hirtelen esett neki a Fidesz-kormánynak, többször is élesen kritizálta már a magyar kormány lépéseit, például a Soros-, vagy Juncker-plakátok ügyében, és Gruevszki miatt is.

Az államtitkár most elmondta,

  • nem csak ő aggódik a magyar fejlemények miatt. Az Európai Parlament nemrég kezdeményezte a hetes cikk szerinti eljárást, ami a Tanács előtt van függőben. “Mindannyian azt várjuk Magyarországtól, hogy nőjön fel ahhoz a felelősséghez, ami az uniós tagsághoz tartozik, és tartsa tiszteletben a közös alapértékeket.
  • szégyen és elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállam EU-ellenes kampányokat tart, ahogy azt az Európai Bizottság, és más tagállamok is világosan kifejezték.

Michael Roth

  • az EU-tagságnak vannak előnyei, például a szabad utazás, a közös piac, a pénzügyi előnyök és az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament munkájába való beleszólás lehetősége, de ezek az előnyök nincsenek ingyen.
  • cinikus feltételezés, hogy azért nem keményebb a német kormány Orbán Viktorral, mert ezt diktálja a gazdasági érdekük. “A német kormány biztosan nem kérte, hogy változzanak meg a magyar munkatörvények”.