Gyurcsány a 16 százalékos eredmény után: Pokoli nehéz volt, de megérte küzdeni

„Csinálni kellett, föl kellett állni tízszer, és felálltunk, megcsináltuk.”

Gyurcsány Ferenccel készített interjút a 24.hu, miután a Demokratikus Koalíció sokak meglepetésére 16,3 százalékos eredménnyel az ellenzék vezető ereje lett a vasárnapi választásokon.

A lap megkérdezte a pártelnököt, hogy az eredmények után elégtételt érez-e az MSZP-vel szemben, mire Gyurcsány úgy válaszolt:

„Ó, nem. Nem izgat az MSZP.”

Úgy fogalmaz:

„Nézzék, iszonyatos tíz éven vagyok túl személyesen, és pokoli nehéz nyolc éve volt a DK-nak is. Lehet vitatkozni a politikánkkal, lehet engem csesztetni, de végig úgy gondoltuk, ez egy tisztességes párt, azt mondja, amiben hisz.

Ezzel együtt vergődtünk sokáig az 5 százalék alatt, sokan egy lyukas garast nem adtak volna értünk, aztán az istennek nem tudtunk kijönni az 5 és 10 százalék közötti támogatottságból.

Magunkkal szemben érzek elégtételt, hogy megérte, hogy csinálni kellett, föl kellett állni tízszer, és felálltunk, megcsináltuk.”

Kérdezték Gyurcsányt arról is, hogy az Európai Parlamentben melyik frakcióba lépne be a DK négy képviselője. A szocdemekhez, vagy az Orbán legádázabb ellenfelének számító Guy Verhofstadt frakciójába, a liberális ALDE-ba.

Gyurcsány elmondta: a döntésnél azt fogják megvizsgálni, hogy melyik parlamenti csoportban van lehetőség a programjuk legerősebb képviseletére.

Négy szempontot is figyelembe kell venniük a frakcióválasztásnál: 1. melyikük hajlandó elutasítani egy olyan bizottságielnök-jelöltet, mint Manfred Weber, akinek a frakciójában esetleg bent van a Fidesz 2. milyen lépéseket készek tenni az Európai Egyesült Államokért, 3. milyen lépéseket hajlandók tenni a szociális Európáért, a klímakatasztrófa elkerüléséért, 4. az adott képviselőcsoportban milyen ereje lesz a DK képviselőinek.

Gyurcsány megerősítette, hogy a pártja kiemelkedően jó vasárnapi eredménye ellenére DK nem akarja újranyitni a budapesti önkormányzati megállapodásokat.

Mi tartjuk a szavunkat, tartjuk magunkat a szóbeli egyezségekhez is. Hogy vannak, akik azt mondják, hogy majd „jön a Feri, és felrúgja az asztalt”? A Feri így nem szokott jönni, és nem szokta felrúgni az asztalt.

Gyurcsány szerint Dobrev Klára fontos új százalékokat hozott a DK-ba, de korainak tartja azokat a találgatásokat, hogy felesége a jelenleginél is fontosabb pozíciót töltsön be a pártban, ezért egy ideig még nagy valószínűséggel ő marad a párt elnöke.

Úgy fogalmazott Dobrevről:

„Nagyon jól fogadták őt a választók. De hogy végül mi lesz ő a politikában azt ma még nem tudhatjuk. Remélem, hogy sikeres lesz. Kapott öt évet, és most fogja bizonyítani, hogy valóban jó politikus. „

A teljes interjút >>itt találod<<.

Valódi Hírek