Csak arra vártak Orbánék, hogy meglegyen az EP-választás, indulhat az MTA bedarálása

Lesz még az Akadémia épületéből fideszes hotel?

A kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket – írja az Index.

A cikk szerint csak az EP-választást akarták megvárni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek, illetve vagyontárgyainak az elvételével. Palkovics László, az Innovációs Minisztérium vezetője az elmúlt hetekben készítette elő az einstandot, a tervezetet meg „befújta a szél” a portálhoz.

Eszerint az MTA-tól

elvennék az összes kutatóintézetét,

azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék.

Ez tulajdonképpen államosítást jelent.

Mindezt egy kétharmados törvénnyel vernék keresztül.

Mint ismert, május elején a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése egyértelmű többséggel elutasította a minisztérium tervét, hogy az akadémikusok nem adják át a kutatóintézet-hálózatot, és azt sem fogadják el, hogy a kormánynak gyakorlati többsége legyen a magyar tudomány felügyeletében.

Tehát ha nem megy „kérésre”, megcsinálják erőből.

Valódi Hírek