Bréking: Pofára esett Palkovics, a Tudományos Akadémia leszavazta a tervét

Majd izomból lenyúlja az intézeteket, ahogy a gazdája szokta.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése hétfőn egyértelmű többséggel elutasította a minisztérium tervét: az akadémikusok nem adják át a kutatóintézet-hálózatot, és azt sem fogadják el, hogy a kormánynak gyakorlati többsége legyen a magyar tudomány felügyeletében – írja az Index.

Palkovics-terve a szavazáson megbukott, így egyelőre nem tudják kiszervezni a teljes akadémiai kutatóhálózatot, a magyar tudományosság legfontosabb intézményeit az MTA alól. A miniszter viszont már reggel belengette a pártsajtóban, hogy ha nem megy a mai szavazáson, akkor majd erőből elveszik: júniusban

az akadémiai törvény átírásával einstandolják az intézeteket.

Résztvevõk a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 191. közgyûlésén a testület fõvárosi székházában 2019. május 6-án. MTI/Illyés Tibor

Lovász László, a testület elnöke még a szavazás előtt úgy fogalmazott, „A teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk„.

Azt is elmondta, „Decemberben hitet tettem az akadémiai kutatóhálózat integritása mellett és a közgyűlés nagy többséggel támogatott. Majd fél évvel később, sok-sok nehéz, embert próbáló vita és tanácskozás során olyan erejét ismertem meg akadémiánknak, a testületnek és a kutatóhálózatnak egyaránt, ami büszkeséget és némi megrendülést is kiváltott belőlem„.

Valódi Hírek