Az RTL Klub nem hajlandó leadni Toroczkaiék uszító kampányfilmjét, csak kisípolva

A Mi Hazánk feljelentette a tévécsatornát.

A Toroczkai László nevű 2006-os zavargó által vezetett fideszes fiókpárt, a Mi Hazánk Mozgalom kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert az RTL Klub nem hajlandó változtatás nélkül leadni a párt uszító kampányfilmjét az EP-választásokra.

Dúró Dóra közölte: az RTL Klub a “cigánybűnözés” szót kifogásolja, ezért a klipet csak úgy hajlandó sugározni, hogy kisípolja a kifejezést.

A Mi Hazánk szerint a csatorna magatartása sérti a médiatörvényt, ezért azt kérik a választási bizottságtól, hogy tiltsa el a további jogsértéstől a csatornát – tette hozzá.

Dúró felidézte, hogy 2010-ben a köztévé szintén a “cigánybűnözés” szót kifogásolta és ezért nem volt hajlandó leadni a Jobbik kampányfilmjét.

Akkor az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy a köztelevízió jogsértően járt el és a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta a döntést. Az akkori határozat szerint a politikai hirdetés tartalma nem sért olyan alkotmányos alapjogot, ami alapján a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozni lehetne – ismertette.

Dúró Dóra kérdésre válaszolva közölte: az RTL Klub arra hivatkozik, hogy az alaptörvénybe ütközik a hirdetés tartalma, mert a közlés nem irányulhat nemzeti, faji, etnikai közösség megsértésére.

(MTI nyomán)