Elegük lett a kormányhivatalokban, tömegek mondanak fel

Nagyon durván átverte őket a Fidesz-kormány.

Forrnak az indulatok a kormányhivatali dolgozókban, akik közül márciusban több ezren végleg besokalltak, és úgy döntöttek: felmondanak – írja az Index.

Még márciusban lépett életbe az új jogszabály, ami szerint már nem számítják bele az ebédidőt a munkanapba, így az eddigi 8 helyett legalább 8 és fél órát kell naponta dolgozni. Ez egy évben 14-15 plusz munkanapot jelent a hivatalnokoknak, miközben ugyanezzel a törvénymódosítással 25-ről 20 napra csökkent az alapszabadságuk.

Ez persze csak az, amit papíron találunk, mert valójában a portálnak arról számoltak be a dolgozók, hogy

9 órát dolgoznak egy nap.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a központi és a területi közigazgatásban összesen

2500-an kérték felmentésüket,

de ez szerintük nem jelent gondot az ügyintézésben. Azzal is büszkélkedtek, hogy idén komoly béremelés fog történni.

Ezzel szemben a szakszervezet szerint a 70 ezer kormánytisztviselőből jellemzően csak a központi közigazgatásban adták meg egységesen a béremelést, így a minisztériumok, államtitkárságok és az államkincstár dolgozói, továbbá a hivatalvezetők és a kormánymegbízottak részesültek ebben.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint átlagosan 9 százalékkal csökkent a kereset, emiatt az elmúlt hetekben olyan általános felháborodás alakult ki:

A kevés megmaradó dolgozónak át kell venni a kiesők munkáját, a hónapok óta tartó feszített tempó, többletfeladatok ellenére még

tízezer forintos rendbírság is sújtja azokat,

akik nem tudják tartani az ügyrendet, azaz az ügyintézési határidőket.

Valódi Hírek