Komplett hülyét csinált Orbánból a szlovén karikaturista

Ráadásul már kétszer

A demokráciától elszokott Fidesz hatalmas sallert kapott a szlovén Mladina című laptól és Tomaž Lavrič karikaturistától. Első körben ugyebár kapott egy csomagot a kormányfő az újság címlapján megjelent Orbán Viktor-karikatúrával.

Ezt követően jött a sírás: Magyarország ljubljanai nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit előbb olvasói levélben, majd teljesen abszurd módon a szlovén külügyminiszternek átadott diplomáciai jegyzékben tiltakozott és arra kérte a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban. Ez utóbbi ugyebár a sajtószabadság totális semmibe vételét jelenti, de

a Fideszben ettől már ugyancsak elszoktak.

Második körben bocsánatot kért a karikaturista, de ezt sem teszi ki a kirakatba. Lavrič a kommunista diktatúrákban megszokott önkritikát gyakorolva csinál komplett hülyét Orbánból:

„Hálás vagyok a magyar nagykövetnek, és arra kérem, fogadja el őszinte bocsánatkérésemet, amiért a miniszterelnökét a Mladina lapjain szemtelenül és teljesen valószerűtlenül ábrázoltam. Abszolút jogosan háborodott fel rajta.

Az ön által küldött levél után mélyen magamba néztem, és felismertem, hogy hibáztam. Tudom, hogy ami történt, nem lehet semmissé tenni, de hadd hozzak fel néhány érvet védekezésképp, hiszen én is csak a körülmények ártatlan áldozata vagyok. Hadd mutassak rá a történet igazi bűnöseire.

Első helyen áll természetesen az a kommunista oktatási rendszer, ami agymosást végzett rajtam, és megtörte a nemzet- és vallástudatomat. Bűnösök még a lap főnökei és szerkesztői, akiket jobban kéne figyelni és időben megállítani, hiszen tudják, hogy én milyen felelőtlen és naiv vagyok politikai kérdésekben, meg hát mindenről elhiszem, hogy az úgy van, ahogy. És végül, de nem utolsósorban, bűnös a mi elnéző igazságszolgáltatásunk, ami nem bünteti az ennyire kirívó társadalmi szabálytalanságokat.

Hölgyem, én arra kérem önt, ne essen kétségbe miattunk, inkább folytassa segítő munkáját azzal, hogy jó tanácsokkal és jó szándékú kritikával lát el minket, hogy mi magunk is elérhessük azt a példaértékű objektivitást és egyhangúságot, amit önök a magyar médiában már létrehoztak, és hogy újra elhozhassuk azt a rendet, nemzeti erkölcsösséget és keresztényi szeretetet a drótkerítések iránt, ahogyan azt az önök szelíd és jogosan szeretett vezetője, Orbán Viktor parancsolta.”

A fordítást a Karikatúra Klub készítette:

Tomaž Lavrič szlovén karikaturista bocsánatkérő levele Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövethez:"Hálás vagyok a magyar…

Közzétette: Karikatúra Klub – 2019. április 7., vasárnap

(Via: 444)

Valódi Hírek