Szijjártó Péter: Afrika a jövő kontinense, ehhez nem fér kétség

Nem vicc!

A Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában tartózkodó Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte: az afrikai kontinensen megy végbe a globális növekedés jelentős része a következő időszakban. Amit néhány éve Kína jelentett a világgazdaságnak, azt a jövőben az afrikai kontinens fogja jelenteni.

Azt is hozzátette: Budapest most alapozza meg a két ország közötti együttműködés jövőjét azáltal hogy 35 millió euró értékben lehetőséget biztosít magyar vállalatoknak arra, hogy mezőgazdasági, illetve öntözési és vízgazdálkodási projekteket hajtsanak végre a nyugat-afrikai országban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) és Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelõs miniszter találkozója Praiában 2019. március 27-én.
MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Magyarország emellett megnyit egy 15 millió eurós hitelkeretet az Eximbankban, amely

már piaci alapú együttműködést tud finanszírozni.

Szijjártó Péter szerint a gazdasági együttműködést akkor lehet jól megalapozni, ha az az emberek közötti kapcsolatokra épül. Ezért Budapest évente tíz ösztöndíjat biztosít a zöld-foki hallgatók számára magyarországi egyetemeken. Emellett fontos kérdés a zöld-foki zenei és művészeti oktatás,

amelyet a szigetországban a Kodály-módszerre alapoznak.

Annak érdekében, hogy a Zöld-foki Köztársaságban a következő három évben minden zenetanárt kiképezzenek e módszerre, Magyarország 30 millió forintos finanszírozást nyújt.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió és a Zöld-foki Köztársaság közötti gazdasági együttműködés szorosabb legyen.

Valódi Hírek