Az Európai Néppárt elnöke nekiment Orbánnak, mert az átlépett egy határt

A populisták félelemkeltéséről is beszélt, kire gondolhatott?

Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút a Die Welt című konzervatív német lap kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampánnyal összefüggésben.

Joseph Daul arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták, elmondta, hogy ezen pártok módszere a félelemkeltés, és “csak a problémákról beszélnek, de megoldásokkal nem szolgálnak“.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, kijelentette: “megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke“.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke

A francia konzervatív politikus hozzátette, hogy az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben

“minden tagnak tisztelnie és osztania kell a minket egyesítő értékeket”.

Azzal kapcsolatban, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, aláhúzta:

“nem félek ettől a vitától”.

Megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a politikai közgyűlés következő ülésének napirendjére vegyék a Fidesz tagságának ügyét.

A magyar kormánynak az Európai Bizottság EPP-s elnöke, “Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát a leghatározottabban elítéltük”. Ez a kampány “megengedhetetlen” – mondta Joseph Daul, hozzátéve, hogy az EPP “egy nagy család, amelyben lehetnek viták,

de van egy határ”, és ezt Orbán Viktor átlépte.

(MTI)