Óriási sikert jelentett be Kásler: 28 ezren vannak várólistán és máshol sokkal rosszabb

Egy térdprotézis-műtétre csak 126 napot kell várni.

Kásler Miklós egy sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn, az elmúlt öt évben az akkori 70 ezres betegszámhoz képest mára a tervezhető beavatkozásokra várók száma 28 ezerre csökkent, ezzel Magyarország az európai középmezőnybe került.

A miniszter szerint a szürkehályog-műtétek esetében Magyarországon a második legrövidebb a várakozási idő az ilyen listát vezető 15 európai ország közül.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a tizenhárom várólistacsoport felénél egy hónapnál rövidebb a várakozási idő. A legkevesebb átlagos várakozási idő – nyolc nap – a gerincsérvműtéteknél és bizonyos nőgyógyászati beavatkozásoknál volt.

Ma a legtöbbet, 126 napot a térdprotézis-műtétre kell várni, ezt követi 88 nappal a csípőprotézis-műtét .

Horváth szerint jelentős előrelépést tett Magyarország azzal, hogy nyilvánossá tette műtéti várólistáit, hiszen az OECD-országok közül tizenöt teszi ezt meg.

Ebben a sorban például csípőprotézis-műtétek esetében a 88 napos várakozással a 6. legjobb helyen áll Magyarország. Ugyanezen műtétre Lengyelországban 444 napot kell várni,

és Hollandiában a legjobb a helyzet, ott 50,5 nap a várakozási idő.

A térdprotézis-műtétek 126 napos várakozási idejével a tizenöt ország közül Magyarország a 8. helyen van. Lengyelországban 566 nap alatt jut el valaki ilyen műtétre, a legkedvezőbb helyzet pedig Dániában van, ahol 53 napot kell egy betegnek várnia. (MTI)