Meghalt Tandori Dezső

A Kossuth-díjas író, költő 80 évet élt.

Szerda reggel, 80 éves korában meghalt Tandori Dezső író, költő, műfordító. A hírt a család tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeummal, majd az MTI-n is megjelent.

Tandori Dezső 1938-ban született, 1971-től dolgozott íróként és műfordítóként.

Tandori Dezső

Gimnáziumi tanára, Nemes Nagy Ágnes révén belekerült a korszak írói körébe (Mándy Iván, Ottlik Géza, Mészöly Miklós).

Több évtizedes munkássága során kiadott versesköteteket, ifjúsági regényeket, gyerekverseket, esszégyűjteményeket, regényeket, álnéven írt krimiket és fantasztikus regényt is.

A hetvenes évek végétől visszavonult a nyilvánosságtól, onnantól majdnem egy évtizedig madártenyésztéssel foglalkozott. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójától ismét kilépett a nyilvánosság elé, sokat utazott, témái közé bekerültek a lovak, a lóversenypályák világa.

Abban az időben gyakran szerepelt különböző irodalmi rendezvényeken, saját műveit adta elő meglepő és izgalmas módon, sőt – fején elmaradhatatlan kötött sapkájával – egy televíziós showműsor házigazdája is volt.

Az utóbbi években újra visszavonult a nyilvánosságtól, nem adott interjút, nem vállalt nyilvános szereplést és keveset publikált, legutóbb publikált munkája a 2017-es A szomszéd banánhal című tanulmánykötete volt.

Műfordítóként többek között Graham Greene, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Franz Kafka, Ian McEwan könyveit fordította.

1978-ban József Attila-díjat, 1986-ban Déry Tibor-, 1989-ben Szép Ernő-jutalmat, 1990-ben Weöres Sándor-díjat kapott, 1996-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját vehette át.

1998-ban megkapta a Kossuth-díjat,

2007-ben a német Goethe-érmet, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 2014-től a nemzet művésze lett.

Nyugodjon békében!

(via Index)

Valódi Hírek