Belépési hullám: Rengeteg melós lép be a szakszervezetbe az audisok sikeres sztrájkja után

Elkezdődött az öntudatra ébredés.

Az audisok sikeres sztrájkja katalizátor a mozgalomnak, az iparban egyre többen lépnek be a szakszervezetbe és naponta érkezik igény tagszervezet-alapításra is – számol be a Népszava.

Sok autóipari beszállító cég dolgozója is megkereste a Vasas Szakszervezeti Szövetséget, hogy tagszervezetet szeretnének alapítani. Az is előfordult, hogy kapásból sztrájkot akartak kezdeni, miután nagyobb béremelést akarnak.

László Zoltán, a Vasas vezetője arról számolt be, hogy a 25 ezer főre tehető tagságuk mintegy 10 százalékkal bővült az elmúlt hetekben és több cégnél is sikeres bértárgyalásokon vannak túl.

Elmondta: „a dolgozók a fokozódó munkaerőhiány, az erőteljesebb szakszervezeti fellépések miatt kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak, ha pedig sikeres példákat is látnak maguk előtt, az még jobban megerősíti őket”.

Tetten érthető a cégtulajdonosok ellenállása is az erős szakszervezettel szemben. Mint korábban beszámoltunk róla, a Suzukitól azonnali hatállyal kirúgták a frissen alakult szakszervezet titkárát.

Valódi Hírek