Betelt a pohár, óriási sztrájkba kezdenek holnaptól a győri Audi-dolgozók

Nincs fizetésemelés? Van sztrájk!

Egy hetes sztrájkot hirdetett

csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig

a győri Audi-gyár egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az eddigi tárgyalásokat

– közölte az AHFSZ elnöke szerda délután Győrben.

Németh Sándor elmondta: a munkabeszüntetés 168 órája alatt bárki csatlakozhat a gyár területén a sztrájkhoz, amely idő alatt a tárgyaló delegáció folytatja a megbeszéléseket.

Az Audi-dolgozók elégedetlenségének oka, hogy bár a magyarországi gyár termelékenysége kimagasló, az alkalmazottak fizetése mégis jóval elmarad nem csak nyugat-európai társaikétól, de a környező országokétól is.

Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban pedig 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen-csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik.

(A bérharcban egyébként több külföldi szakszervezet is szolidaritását fejezte ki a győri Audi-dolgozókkal.)

A szakszervezet továbbra is tartja magát a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremeléshez, amit a munkáltatói oldal továbbra sem szándékozik megadni.

Január 18-án egyébként már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot a győri Audi-dolgozók, de az nem vezetett eredményre.

Valódi Hírek