Az EU nem hagyja, hogy Tiborcz megússza, de ha mégis, majd mi visszafizetjük helyette az ellopott pénzt

Nem teljesen hülyék ülnek az unió intézményiben.

Attól, hogy a kézivezérelt magyar rendőrség nem talált bűncselekményt az Elios Zrt. tendergyőzelmeiben, az ügy még koránt sincs lezárva.

Corina Cretu, az uniós fejlesztési alapok felhasználásáért felelős biztos az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának ülésén azt mondta, hogy az Elios ügye a Bizottság részéről

„nem is lesz lezárva addig, amíg nem sikerült teljesen tisztázni ezt a kérdést

és amíg véglegesen meg nem állapítjuk, hogy szükség van-e pénzügyi korrekcióra.” A pénzügyi korrekció ez esetben a pénz visszafizetését jelenti.

Az EU Csaláselleni Hivatala (OLAF) az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt.-ről megállapította, hogy a cég 35 magyar településen a közvilágítási tendereket pénzügyi szabálytalanságok és összeférhetetlenségek közepette nyerte el és valósította meg.

Ez súlyosan sérti az EU pénzügyi érdekeit, ezért azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy a kifizetett 13 milliárd forintnyi eurót követelje vissza. És ezen az sem változtat, hogy a magyar rendőrség lefolytatott egy kamu nyomozást, persze eredmény nélkül.

Így vagy úgy, de Brüsszel nem fogja itthagyni a csalárd módon elköltött milliárdokat: ha Tiborczék nem fizetik vissza a jogtalanul szerzett pénzt, majd visszafizetik azt a magyar adófizetők.

Corina Cretu azt is elmondta a bizottság ülésén, hogy az Elios-ügy „csak a jéghegy csúcsa, hiszen jelenleg

1 milliárd euró (320 milliárd forint) pénzügyi követelésük van Magyarországgal szemben

a korrupció és egyéb szabálytalanságok miatt.”

Az ügyben megszólalt a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás is: szerinte egyértelműen kiderült, hogy az OLAF lassan és rosszul dolgozik, mert nagyon sokáig vizsgálták az ügyet, aztán a bizonyítékaikról a magyar rendőrség kiderítette, hogy semmit sem érnek.

Corina Cretu szerint az ilyen ügyek megoldásában fog majd nagy segítséget nyújtani az Európai Ügyészség, amelyhez Orbánéknak eszük ágában sincs csatlakozni.

(via Magyar Hang)

Valódi Hírek