Helló, Családok Éve: Csak az aluliskolázottak és a tinédzserek vállalnak több gyereket

Megérkezett a KSH Demográfiai Portréja.

Szomorú eredmények születtek a tanulmányban: a legnagyobb arányban a 15-19 évesek és a 35 év feletti nők, illetve az alacsony iskolai végzettségűek – ami azt jelenti, hogy sokan közülük a nyolc osztályt sem végezték el – körében nőtt a gyermekvállalás.

Az alacsony végzettségűek és a tinédzser-korúak gyermekvállalási kedvének emelkedése miatt ugyan növekedett a termékenységi ráta, de még mindig nem éri el az uniós átlagot, és a népesség újratermelődéséhez szükséges értéktől is messze van.

A KSH szociológusai szerint ismert ez a jelenség:

Jellemzően olyan országokban figyelhető meg, ahol nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek.

A felsőfokú végzettségű nők gyermekvállalási kedve pedig nagyot csökkent az elmúlt öt évben. Az figyelhető meg, hogy minél alacsonyabb az adott csoport végzettsége, annál nagyobb a növekedés a termékenységi arányszámokban.

És ami Orbánéknak a legjobban fájhat: a családalapítási és növekedési hajlandóság sem tud fejlődő pályára állni, egyedül a kétgyermekes családok esetében látható némi növekedés – köszönhetően valószínűleg az ‘ahol kettő elfér, ott három is’ elvnek.

Forrás: Demográfiai Portré/Kapitány – Spéder (2018)

Az ezredforduló óta 8-ról 16 százalékra emelkedett a gyermek nélküli nők aránya, valamint a kétgyermekeseké is szembetűnően csökkent, az ezredforduló óta 78 százalékról 67 százalékra csökkent azok aránya, akik az első után második gyermeket is vállalnak.

(via G7)

Valódi Hírek