Ettől lehidalsz: Kósa Lajos 82 éves anyjának sertéstenyésztő cége BMW motort lízingel

A sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft. felét Kósa Lajos anyja vásárolta meg néhány évvel ezelőtt.

A 24.hu most arról számol be, hogy a cég nemrég nyert 123 millió vissza nem térítendő támogatást az EU-tól, valamint a Méker törzstőkéje hárommillióról egyszer csak 93 millióra növekedett.

A nyilvános cégadatbázisban fellelhető dokumentumok szerint ez úgy történt, hogy a tulajdonosok – köztük a volt miniszter édesanyja – elengedték a korábbi befizetéseik visszafizetését, ezek mértékével nőtt az üzletrészük értéke.

A dokumentumok alapján a 2015. augusztus 13-án befizetett 45 millió forintja visszafizetéséről mondott le Kósa Lajosné. Hogy a nyugdíjazása előtt védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó asszonynak honnan volt ekkora összege, nem világos.

A kérdések számát tovább szaporítja az, hogy a társaság három – a sertéstenyésztéssel nehezen összefüggésbe hozható – nagy értékű járművet is lízingel az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től.

Ezek közül a legérdekesebb egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint az idén április óta lízingel a Méker Kft. A motor ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja.

A jármű lízingelése nem csupán azért szokatlan, mert a motor nehezen illeszthető a disznótenyésztéssel foglalkozó cég profiljába, hanem azért is, mert köztudott, hogy Kósa Lajos a motorozás szerelmese, és egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017 szeptemberi kihelyezett frakcióülésén.

Kósa Lajos érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésére egy velencei szállodához 2017. szeptember 13-án. (MTI / Máthé Zoltán)

A Fidesz sajtóosztálya akkor azt mondta, Kósa kipróbálásra kapta a járművet egy barátjától, amit lehet, hogy meg fog vásárolni. A vagyonnyilatkozata alapján ez nem történt meg, de az édesanyja cége pont egy ilyen típust lízingel.

Micsoda véletlen.

A BMW motor mellett a Méker Kft. két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel. Ennek a járműnek

az alapára nagyjából 17 millió forint, ám különböző extrákkal akár 25 millió forintba is kerülhet.

A portál rákérdezett a Mékernél és a Fidesz sajtónál is arra, hogy ugyan miért szükségesek ezek a járművek egy sertéstelep számára, de mindkét válaszadó csak ködösített.

Kósa már átélt néhány kínos pillanatot a zavaros ügylet miatt. Ilyen volt például a „Nem stróman az édesanyám” szereplése januárban, de a bukott miniszter szánalmas magyarázkodásba kergette magát akkor is, amikor kiderült, a felesége egy 120 milliós céget vásárolt.

Kiemelt kép: vagy.hu

 

Valódi Hírek