Pofátlanság: Közel hárommilliárddal rövidítettek meg bennünket a kamupártok

13 párt, amelyek lényegében semmit nem csináltak az országgyűlési választási kampányban, csupán a Fidesz által létrehozott laza rendszert kihasználva országos listát állítottak, összesen 2,7 milliárd forintot nyúltak le az államkasszából.

A törvény szerint az országos listák után járó kampánytámogatást akkor kell visszafizetnie egy pártnak, ha a listára kapott szavazatok aránya 1 százalék alatt marad.

16 párt szerepelt az 1 százalékos határ alatt, hárman fizették eddig vissza az államnak a tartozást: az Együtt (amely gyűjtést is rendezett), a Munkáspárt és a MIÉP. Ebben a három pártban az a közös, hogy ilyen-olyan rendszerességgel azért megjelentek a közéletben.

A fennmaradó 13 pártról ritkán hallani, és többségük nyilvánvalóan olyan párt, amely nem kívánja magát aktivizálni a közéletben. A legtöbb pénzzel, 308 millió forinttal az Összefogás párt tartozik, de mint ahogy arról korábban beszámoltunk, ők még a 2014-es kampánytartozásukat sem rendezték, így összesen

már 720 millióval tartoznak.

forrás: Index

Emellett a pártok egyéni jelöltjei pedig 635 millió 441 541 forint tartozást halmoztak fel, ami a kamatok miatt folyamatosan nő.

A Transparency International és a Political Capital már 2013 óta sürgeti a kamupárt-probléma megoldását, a jogalkotó viszont „mindig csak tessék-lássék intézkedéseket tett”.

Hiába szigorított a Fidesz annyit, hogy a pártvezetők saját vagyonukkal felelnek a kampánypénzek megfelelő elköltéséért és visszafizetéséért, a kamupártok ezt simán megkerülték azzal, hogy az elnökök nevéről minden ingó és ingatlant leírattak, így nincs mit behajtani.

(via Index)

Valódi Hírek