Fehérre meszelt falak, átlátszó székek – Így vallatják a hajléktalanokat

Péntek délután tartják a bírósági tárgyalását annak a hajléktalannak, akit elsőként vettek őrizetbe csütörtökön a rendőrök Budapesten az életvitelszerű közterületen való tartózkodás szabályainak megsértése miatt.

A nőt másfél nap alatt figyelmeztette háromszor a rendőrség, majd bevitték és elrendelték a 72 órás őrizetbe vételét. A meghallgatáson annyit ismertek el, hogy a nő a helyszínen volt, de azt nem, hogy megvalósult volna a szabálysértés. – értesült a HVG.

A péntek délutáni tárgyaláson A Város Mindenkié az eljárás felfüggesztését szeretné elérni, és azt, hogy a törvény kerüljön az Alkotmánybíróság elé,

a jelenlegi szabályok ugyanis szerintük nemzetközi jogot sértenek.

Molnár Noémi, a civil szervezet jogásza azt mondta:

„A Gyorskocsi utcában két meghallgatószobát hoztak létre, a fehérre meszelt falak arról árulkodnak, hogy a sterilitás megőrzésére törekszik a rendőrség.

A kihallgatóban átlátszó műanyag széken ültek,

vélhetően azért, hogy rögtön látni lehessen rajta a koszt. Ilyet én még rendőrségen nem láttam.”

A jelek szerint minden előállított hajléktalant a Gyorskocsi utcába visznek, és odarendelik a kerületi rendőrt. Ha foglalt a két szoba, a rendőrök is várnak.

Az első per Gödöllőn volt, ahol a rendőrség 30 napos elzárást kért, a bíróság viszont csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, akit az első figyelmeztetéskor elvittek a rendőrök.

A rendőrök 17-én éjfélig országszerte 101 figyelmeztetést adtak ki.

(Kiemelt kép: illuesztráció – pixabay.com)

Valódi Hírek