Bajnai Gordon: Lassan ölő daganat pusztítja Magyarországot

Hosszú idő után először szólalt meg a korábbi miniszterelnök.

Háromoldalas elemzést publikált a HVG-ben Bajnai Gordon arról, hogyan látja az ország jövőjét.

Bajnai szerint az ország egyre szegényebb és jelentéktelenebb lesz a jelenlegi keretek között, és Orbán rendszere a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza.

Bajnai Gordon úgy látja:

Magyarországot ma nem a hirtelen szívhalál fenyegeti, hanem a lassan ölő daganat.

Szerinte az amúgy is fogyatkozó magyarság számára nemzeti katasztrófa a lakosság „bő öt százalékának elvándorlása, tartós külföldre települése”. Az elvándorlók zöme a legképzettebb és/vagy legvállalkozóbb kedvű korosztályokból kerül ki.

Bajnai szerint a felsőoktatás folyamatos züllesztése ráadásul ösztönzi a tehetséges fiatalok elvándorlását, a tudás kiáramlását.

Eközben a hazai, egyre súlyosabb munkaerőhiány befékezheti a beruházásokat, a gazdasági felzárkózást, tarthatatlanná teszi a „tartalékaitól 2010-ben megfosztott nyugdíjrendszert”.

Hosszú távon lényegesen kisebb, szegényebb és jelentéktelenebb Magyarországon fogunk élni.

A volt miniszterelnök szerint a hatalom megőrzéséhez, illetve a valós problémák és az „államosított korrupció” elfedéséhez nélkülözhetetlen „a választók folyamatos agymosása és manipulációja”.

Azonban szerinte azok a népek, amelyek nem értik és értelmezik helyesen a világot, védtelenné válnak a következő válság ellen, „végtelen helybenjárássá teszik saját szenvedésüket”.

Bajnai Gordon szerint ezért a felzárkózás és a magyar polgárosodás esélye ma távolabb van, mint 1990-ben.

(Index nyomán / címlapfotó: Pályi Zsófia)

Valódi Hírek