A hajléktalan emberek büntetése ellen tiltakoztak a Kossuth téren

Vasárnap a fedél nélküliekért tüntettek a Kossuth téren. Azokért, akik hétfőtől Orbánék szemében bűnelkövetőnek számítanak.

A Népszava beszámolója szerint közel 80 író, költő és színész vett részt a demonstráción. Az „Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért” címmel meghirdetett rendezvényt Erdős Virág költő, Kovács Gábor Tamás és Udvarhelyi Tessza, A Város Mindenkié csoport egyik alapítója szervezte.

A demonstráció lényege az volt, hogy a részt vevők egy-egy mondattal tiltakozzanak az ellen, hogy a hajléktalanok bűnelkövetők legyenek.

A résztvevők háttal a parlamentnek, mintegy nyolcvan-száz méter hosszú sávban álltak fel. Az eseményen jelen volt például Hernádi Judit, Bombera Krisztina, Iványi Gábor, Parti Nagy Lajos, Tamás Gáspár Miklós és Hámori Gabriella is.

fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

A téren egyébként a devizahitelesek is tüntettek, de amikor elkezdődött az otthon nélküliekért tartott demonstráció, minden szónok elcsendesedett.

Október 15-étől a rendőrök felszólíthatják, négy alkalom után pedig kényszerrel bevihetik az utcán éjszakázó, pihenő hajléktalanokat – holmijukat lefoglalják, és adott esetben kártérítés nélkül el is égethetik a hatóságok.

A Fidesz-rezsim álláspontja szerint ez a hajléktalanok méltóságát védi – hiszen „nem engedik őket az utcán tengődni” – az átmeneti szállók pedig „mindenkinek helyet biztosítanak”.

Ezt a Menhely Alapítvány vezetője cáfolja, ugyanis Magyarországon nagyjából 30 ezer férőhely hiányzik.

Eközben egyébként Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjújában bejelentette, hogy ezen a télen megnyitja a városháza, a kerületi polgármesteri hivatalok, valamint nagyobb középületek dísztermeit hajléktalanok elszállásolására, mert számításaik szerint háromezer férőhely hiányában vannak.

Valódi Hírek