Bizarr temetés volt ma a Parlamentnél – Az elhunytat a Fidesz gyilkolta meg (+videóval)

A harmadik magyar köztársaságot temették el.

A Parlament melletti Nagy Imre-szobornál tartott egy szimbolikus temetéssel egybekötött beszélgetést az Eleven Emlékmű csoport.

A demonstrálók a harmadik magyar köztársaságot temették el.

Mint azt megírtuk: a hatalom el akarja távolítani Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát a Parlament melletti Vértanúk teréről.

A vasárnapi tiltakozó demonstráción először fekete vizet öntöttek a szobor részét képező medencébe, majd a medencében elhelyezték a harmadik köztársaságot szimbolizáló koporsót.

Végül egy molinót húztak a szobor mögé, ami a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Pontosan úgy, ahogy az 1989-ben Nagy Imréék újratemetésén volt látható, amikor elmondta legendás beszédét az ifjú Orbán Viktor.

A bizarr performansz alatt egy olyan hangmontázst lehetett hallani, amiben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, de visszafelé.

A “hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat jól kivehetően, többször is hallatszott.

A temetés előtti beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf arról beszéltek: mi az üzenete, hogy a hatalom eltávolítja Nagy Imre szobrát a térről.

Az eseményen feltűnt a DK-s Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István, valamint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Lendvai Ildikó is.

A hvg.hu videója:

.

Valódi Hírek