Besúgó cellatárs vallomása miatt tarthatják börtönben Czeglédy Csabát

Rabtársa vallomásával akadályozta meg az ügyészség, hogy Czeglédy Csaba szombathelyi képviselő szabadlábra kerüljön a választások előtt – derült ki a hvg.hu birtokába került jegyzőkönyvből.

Czeglédy előzetesét a Szegedi Járásbíróság három hónappal hosszabbította meg, így dőlt el, hogy a választások előtt már nem kerülhet szabadlábra. A politikus-jogász így végképp elvesztette a lehetőséget, hogy részt vegyen a kampányban, vissza is lépett az MSZP-s Nemény András javára.

A Csongrád Megyei Főügyészség képviselője az MTI-nek úgy nyilatkozott, az intézkedés meghosszabbítása az eljárás meghiúsulása és a bűnismétlés veszélye miatt volt szükséges.

A hvg.hu birtokába került jegyzőkönyvből most kiderült, az Czeglédy zárkatársának kihallgatásáról készült. A két férfi tavaly nyáron kevesebb mint egy hétig volt közös zárkában, a társnak mégis csak most jutott eszébe vallomást tenni. Arra hivatkozott, Czeglédyvel „24 órán keresztül össze voltak zárva”, fél méterre volt az ágyuk, ráadásul közös tévét néztek.

A „jól informált” rabtárs gyakorlatilag pontosan olyasmikről vallott, amikkel Czeglédy szabadulása esetén meghiúsítaná az ellene folyó eljárást: állítása szerint Czeglédy rajta keresztül üzent a „bűntársának”, sőt, fenyegette is, olyan üzenetekkel, mint hogy „aki sokat beszél, sokat fog ülni”, jogi segítséget és több tízmillió forintot ígérve neki, hogy tartsa a száját. Emellett több más érintettnek is próbált ígérgetni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint/Nyugat.hu

A rabtárs még azt is tudni véli: Czeglédy a kormánypárti média állításaival összhangban aranyat tart egy külföldi trezorban, ráadásul „egy alkalommal biztosan kapott 85 millió forintot” Gyurcsány Ferenctől, akivel a cellából is kapcsolatba lépett. Minderre bizonyítékokat nem tudott felmutatni.

A cellatárs szerint tehát Czeglédy sorozatosan megszegte a büntetés-végrehajtási szabályokat: üzengetett, befolyásolt, telefonálgatott. A politikus egyik védője azonban állásfoglalást kért a Szegedi Fegyház és Börtön részéről arra vonatkozólag, a kamerával 24 órán át megfigyelt Czeglédy megsértette-e a kapcsolattartás szabályait, „különös tekintettel a tettestársakra”. A hvg információi szerint a börtön parancsnokától nemleges válasz érkezett.

Egy névtelenséget kérő jogász szerint az egész ügy arra emlékeztet, mint amikor valakit besúgóval raknak egy cellába, aki aztán az általa hallott dolgokat megosztja a hatósággal.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy védője maga is hasonlóképp nyilatkozott a lapnak, ráadásul kiemelte: ugyanez a „rabtárs” több más személyt és céget dobott fel büntetőjogi kedvezmények reményében.

Czeglédy Csaba ellen költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni kárt okozott azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be.

Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelöltként indult a 2018-as választásokon, és így a jogerős nyilvántartásba vételt követően mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság Polt Péter legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette mentelmi jogát, ezért újra előzetesbe került.

(Címlapkép: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

Valódi Hírek