Kósa és Szabóné együtt jártak Svájcban – állítja az ügyvéd

Tovább dagad Kósa Lajos brókerbotránya – megszólalt a csengeri nő ügyvédje.

Szerdára idézte be a Nemzeti Nyomozó Iroda Szabó Gábornét, azt a csengeri asszonyt, akinek Kósa Lajos ígért segítséget az állítólagos svájci örökségének megszerzésében és befektetésében.

Helmeczy László, az asszony ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta: Szabóné nem lesz jelen a szerdai kihallgatáson, mivel jelenleg is Svájcban tartózkodik: részben gyógykezelés, részben ügyintézés miatt.

Az ügyvéd sem tudja, milyen ügyben nyomoz az NNI, hiszen ügyfelét még nem gyanúsították meg semmivel, csak feltételezi, hogy csalás lehet a gyanú.

Helmeczy László indítványozta, hogy az eljárásban hallgassák ki tanúként Kósát, és ha szükséges, szembesítsék az ügyfelével. Kósa szerepéről Szabó Gáborné a Független Hírügynökségnek azt mondta:

2012 óta ismeri a korábbi debreceni polgármestert, akivel 2017 novemberében beszélt utoljára telefonon, korábban pedig Svájcban is voltak együtt.

Helmeczy erről a Magyar Nemzetnek azt mondta: tudomása szerint bankbiztonsági okokból léteznek olyan felvételek külföldön, amelyeken Kósa beszél, és amelyek bizonyíthatják, hogy a miniszter hazudozik.

Kósa Lajos és Szabó Gáborné

Szabóné az interjúban arról is beszélt, hogy Kósa folyamatosan azt mondta neki: veszélyben lesz az ő és gyermekei élete is, ha Magyarországon megtudják, mekkora összeggel rendelkezik.

„Ha ezt valakivel tudatjuk, onnan kezdve a gyermekeimet is elrabolhatják” – hangzott állítólag a polgármester fenyegetésnek is beillő figyelmeztetése. A volt polgármester ugyanakkor felajánlotta, mindenben segít, hogy a család biztonságban legyen.

Emiatt gondolta úgy Szabó Gáborné, hogy ezt valamilyen formában viszonozni kell, és ezért ígért két és fél millió eurót (nagyjából 800 millió forintot) előbb Kósa feleségének, majd édesanyjának. Helmeczy ezzel kapcsolatban a Btk.-t idézte, miszerint az is elköveti a befolyással üzérkedés bűntettét, aki „a jogtalan előny ígéretét” elfogadja.

További részletek a Magyar Nemzet cikkében.

 

Valódi Hírek