Kémügy: Vádat emeltek a jobbikos Kovács Béla ellen

Vádat emelt az ügyészség Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolják KGBélát.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal még 2014 áprilisában tett feljelentést az ügyben, az ez alapján indult nyomozásban a Legfőbb Ügyész 2014. május 12-én diplomáciai úton indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát.

A jobbikos EP képviselő és három társa összesen 21 076 euró, vagyis átszámítva több mint hatmillió forint vagyoni hátrányt okoztak az Európai Parlament költségvetésének az ügyészség szerint.

Az Átlátszó novemberben már beszámolt arról, hogy az ügyészség vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kémkedési ügyében.

A portál megjegyezte:

a fontosabb eljárási események egybe esnek a választási ciklusokkal Kovács Béla ügyében.

A lap szerint ezt mutatja az is, hogy 2014. május közepén, pár nappal az EP-választások előtt közölte a Magyar Nemzet: a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi Kovács mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben.

Az ügyben több mint három évig nyomoztak, az első bírósági tárgyalási napok pedig a vádemelés után a 2018-as országgyűlési választási kampány főidényére eshetnek.

Valódi Hírek