Hátborzongató: Lehallgathatják az ellenzéki politikusokat, újságírókat, civileket

Természetesen még mindig Magyarországról beszélünk, és nem egy olyan virágzó demokráciáról, mint mondjuk Észak-Korea.

Több ismert ellenzéki szereplő is beszámolt hasonló tapasztalatokról, mint amit Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője élt át korábban – írja a hvg.hu.

Jávor akkor a Facebookon osztotta meg hátborzongató élményét: „Amikor egy civil jogvédővel beszélsz telefonon, majd a vonal szakadozni kezd, és váratlanul elkezdi visszajátszani a beszélgetéseteket az elejétől, miközben az, akivel telefonáltál, felhív a másik telefonodon – na, az priceless.”

Az érdeklődésre akkor a HM mindent tagadott, a BM részéről viszont az az érdekes válasz érkezett, hogy „jogellenes adatgyűjtés” nem történt – amibe beleérthető az is, hogy jogszerű viszont igen.

Hasonló eset történt Kerék-Bárczy Szabolccsal, a DK volt politikusával is. Szele Tamás ellenzéki publicista, volt Szabadság téri tüntetésszervező is ilyen élményről számolt be.

„Nem egy és nem két alkalommal történt már meg, hogy én vígan mondom a magamét, szép kedvesem viszont az utolsó két-három mondatomat hallja, ismétlődve, többször, folyamatosan visszajátszva.”

A hvg beszámolója szerint egyik újságírójukkal is megtörtént, miközben a napokban Jávor Benedekkel beszélt telefonon, megszakadt a vonal, és az újrahívásig a politikus okostelefonja a fenti módon visszajátszotta neki az eltelt 1-2 perc beszélgetését.

A lap több informatikai szakembert is megkeresett az ügyben, szerintük, bár lehetséges magyarázat a mobilhálózat és a telefonkészülék közti digitális összhang hiánya, a többségük egybehangzóan állította:

ez bizony titkos információgyűjtésnek a jele, hiszen ha nincs adatrögzítés, nincs mit visszajátszani.

A hiba ugyanakkor biztosan nem szándékos, azaz nem így akarták tudatni a megfigyelttel, hogy lehallgatják, hanem szoftverhiba jelentkezhetett. Amiből arra lehet következtetni, hogy a megbízók „nem jutottak el a titkosszolgálatokig”, tehát külsős magán- vagy fedőcégre bízták a feladatot, nem feltétlenül hivatalos eljárásban.

Fülöp Tamás igazságügyi informatikai szakértő azt mondta, teljesen kizártnak tartja, hogy az egyes mobilszolgáltatók szoftverhibájáról, vagy akár a készülékek belső meghibásodásáról lenne szó.

„Azt tudom elképzelni, hogy a beszélgetést rögzítik addig, amíg meg nem szakad a vonal. Ha emiatt az egyik fél gyorsan visszahívja a másikat, a rendszer az adott fájl végére teker, hogy onnan folytassa a rögzítést, ám eközben véletlenül lejátszhatja a beszélgetést.”

A portál megkereste a Belügyminisztériumot, az Alkotmányvédelmi Hivatalt és az ilyen eszközök igénybevételéért technikailag felelős Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot is. Választ csupán a BM küldött:

„A Belügyminisztérium és irányított szervei (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Alkotmányvédelmi Hivatal) semmilyen formában nem kommentálják az ön által idézett hallomásokat, különös eseteket.”

Valódi Hírek