Mesterien bevédte a rendőrség a fideszes tanárt: Szerintük nem lenyúlta a pénzt, csak hazavitte

Kérdés, hogy vajon a rendőrség akkor is ilyen megértő lett volna, ha a tanár történetesen nem a belvárosi önkormányzat Fideszes bizottsági tagja.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy V. kerületi iskola alapítványi pénze szép lassan felszívódott az azt kezelő tanárnál. Ezt a több mint 3 millió forintot egyértelműen nem költötték a gyerekek táborozására, kirándulására, tanulmányi jutalmakra.

A Szemere Bertalan Általános Iskola tanára (Király András, aki az V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jogi bizottságában ült évek óta) a több millió forintos hiány felfedezése után hirtelen szabadságra ment.

Az ügyet a hvg.hu hozta nyilvánosságra, majd a kuratórium feljelentése alapján eljárás indult nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt az V. kerületi rendőr-kapitányságon.

A fideszes tanárt fantasztikus módon mégis sikerült kimosdatni. A nyomozás során megnézték az alapítvány bankszámlájának a forgalmát 2016 májusától 2017 tavaszáig, valamint a kamerafelvételeket a készpénzfelvételekről.

Ezek alapján „megállapítást nyert”, hogy a közel egy éves időszak alatt 3 674 000 forintot vettek fel a kártyával. Király András pedig azt a vallomást tette, hogy számlával igazolhatóan felhasznált valamennyit az összegből, a többit viszont

„lakásában egy külön dobozban elkülönítve tartotta”.

A rendőrség pedig a vallomás után meg is szüntette a nyomozást, hiszen Király verziója alapján csak magánál tartotta, de nem használta saját részre a pénzt, ennek ellenkezőjére nézve pedig „nem rendelkeznek adattal”.

Ráadásul szerintük a tanár visszafizette a pénzt – igaz, erre közvetlenül azután került sor, hogy a hvg.hu kérdőre vonta Királyt, aki nyilván megijedt a sajtó érdeklődésétől.

A kuratórium tagjai ez után úgy döntöttek, panaszt tesznek a nyomozás megszüntetése miatt, viszont jogászra sincs pénzük. Beadványukban leírják, nem volt kellő mélységű a vizsgálat, nem életszerű, hogy Király András apránként pénzt vesz ki egy olyan időszakban, amikor nem voltak szükségesek kifizetések a gyerekek számára, csak azért, hogy otthon őrizze.

Ráadásul a tanár még mindig tartozik 436 ezer forinttal az alapítványnak, és közel 50 ezer forintos bankköltséget hozott össze azzal, hogy kivette a pénzt a bankszámláról. Ezt a máig ki nem fizetett összeget szerintük végképp nem lehet azzal magyarázni, hogy csak dobozban tartotta.

Morvai Attila, Király András ügyvédje pedig úgy nyilatkozott: „van rá racionális magyarázat, hogy valaki egy dobozban őrizze az alapítványi pénzt.”

Király András ezek ellenére egyébként ismét kapott munkát egy iskolában: a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban helyezkedett el, ezt az intézmény is megerősítette.

A fideszes tanár októberben viszont lemondott a belvárosi önkormányzatnál betöltött pozíciójáról. Azt nem tudni, hogy ez összefügg-e az iskolai botránnyal.

Valódi Hírek