Spicliország: Kémkedésre kötelezik a háziorvosokat 2018-tól

2018 nyarától kell arra számítanunk, hogy a háziorvosok érdekes kérdéseket tesznek majd fel, amik nem feltétlen kapcsolódnak az aktuális betegségeinkhez.

A háziorvosokat egy, a napokban megjelent új jogszabály kötelezi az eddiginél jóval részletesebb egészségügy adatgyűjtésre – írja a Népszava.

A 2018 júliustól életbe lépő rendelkezés szerint az úgynevezett elektronikus törzskartonon nem csak a páciens adatai szerepelnek majd, hanem a rokonok betegségei is. Ezen felül az űrlap egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz, amely kitér a páciens munkaviszonyára, életmódjára (dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokások), hogy mikor szokott kelni, vagy mennyire látja sötétnek a jövőjét.

Az egészségügyi adatokhoz nem kapcsolódó kérdésekben elvileg megtagadható a válaszadás, de ezt a lehetőséget trükkösen csak a kérdéssor végén kínálja fel az űrlap.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Ónódi-Szűcs Zoltán szerint ez azért kell, hogy pontos képet lehessen alkotni a lakosság egészségügyi állapotáról, illetve hogy ki lehessen számolni a valódi egészségügyi ellátási szükségletek költségeit.

Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő úgy véli, kötelező lenne a betegeknek előzetes adatvédelmi tájékoztatást kapniuk arról, hogy hova kerülnek az adataik, a háziorvosoknak ugyanis azt névvel, TAJ-számmal továbbítaniuk kellene.

Selmeczi Kamill háziorvos a lapnak azt emelte ki, hogy ez az adminisztráció többletmunkát jelent az amúgy is leterhelt háziorvosoknak. Az orvosok három évet kapnának arra, hogy a teljes körzet lakosságának adatait rögzítsék.

Valódi Hírek