Rákbetegek létfontosságú gyógyszerei válhatnak elérhetetlenné novembertől

Novembertől változást terveznek az onkológiai készítmények beszerzésében: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vaklicit során választaná ki a befogadandó új gyógyszereket.

A magyarországi innovatív gyógyszerbefogadás nagyon lassú – írja a Magyar Narancs. Tavaly például négy területen mindössze 15 gyógyszer befogadását jelentették be októberben, de azok csak fél évvel később jutottak el a betegekhez. Emellett Magyarország a környező államoknál kevesebbet is költ erre a célra.

Az új szabályozás pedig még tovább ront a helyzeten. Hiába gyógyítják ezt vagy azt a megbetegedést, a különféle gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők, ezután mégis egy kalap alá vennék őket.

Ezzel az a probléma, hogy sok, azonos terápiás területre alkalmazható készítményt nem fogad majd be Magyarország, ezzel jelentősen csökkentve a legmegfelelőbb terápia kiválasztásának esélyét.

A döntés ellen tiltakozik az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete: kifogásukat jelezték az illetékes minisztereknek, ám felvetéseikre nem kaptak választ.

 

Valódi Hírek