Kiszivárgott a jegyzőkönyv: Nagyon sürgős volt, hogy Putyint díszpolgárrá válasszák

Bár elsöprő, 90 százalékos többséggel támogatta a Debreceni Egyetem szenátusa Putyin díszpolgári címét, mindössze a testület „több mint 60 százaléka” adta le a szavazatát.

Előkerült annak az ülésnek a jegyzőkönyve, amelyen Vlagyimir Putyin debreceni díszpolgárrá választásának támogatását megszavazó ülésén készült. A dokumentumot a hvg.hu kérte ki az egyetemtől.

A hvg.hu azután fordult a Debreceni Egyetemhez, hogy augusztus végi, magyarországi látogatása alkalmából Civis Honoris Causa díjjal ki az orosz diktátort. Az intézmény szenátusa 90 százalékos többséggel döntött erről, elektronikus formában, nyilvánvaló volt, hogy az online szavazásról készült valamiféle dokumentáció, amit a hírportál kikérhet.

Az egyetem korábban nem ismertette a szenátusi határozatot megelőző előterjesztést, amiben elvileg levezették, pontosan mivel is érdemelte ki Putyin a debreceni megbecsülést. A cím odaítélését elsősorban azzal indokolták, hogy Putyin jóvoltából az egyetemnek jelentős szerepe lesz a Paks II. beruházásban.

Maga a jegyzőkönyv nem túl alapos munka, ahogyan a szavazás eredményét összesítő kivonat sem, mindössze fél-fél oldal, éppen csak a legalapvetőbb adatokat tartalmazza, így az eljárás idejét, a határozat számát, a voksolás arányait.

A lényeg azért szerepel benne: összesen 57-en fejezték ki véleményüket, ebből 51 szenátusi tag honorálta a címmel az orosz elnök tevékenységét, 3-an nemmel voksoltak és szintén 3-an tartózkodtak.

Az ki sem derül, hogy összesen hányan voltak jogosultak a szavazásra, csak annyit rögzítenek, hogy végül a tagok „több mint 60 százaléka voksolt”, amíg alig egy nap után lezárták a szavazást.

fotó: Getty Images

A jegyzőkönyv a szervezeti és működési szabályzatra hivatkozik, amely szerint elektronikus voksolásra olyan „sürgős ügyekben kerülhet sor, amely nem indokolja az ülés összehívását”. Ezek szerint Putyin ügye pont ilyen SOS volt.

Annak az indoklása se kutya, hogy mivel érdemelte ki Putyin a dicsőséget. A Szilvássy Zoltán rektor által jegyzett anyagban leszögezik: az egyetemi kitüntetések és címek adományozásáról szóló szabályzat szerint többek közt az a belföldi vagy külföldi személy kaphatja meg a díszpolgári címet, aki

„munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem (…) jó hírnevének az erősítését”.

Ez esetünkben a Paks II. projekt, az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán ugyanis a Debreceni Egyetemnek a beruházásban. Sőt! A megállapodás értelmében a Debreceni Egyetem nemcsak Paks II. szakember-utánpótlásának képzésében vesz részt, de

„olyan további kiegészítő tevékenységet is végez, mint a hazánkba érkező orosz szakemberek gyermekeinek általános és középiskolai, valamint természetesen felsőfokú oktatását biztosító tanári, oktatói gárda képzése, továbbképzése”.

Magyarul Putyin díszpolgári címét az indokolja, hogy a paksi bővítés miatt egy ideig Magyarországon élő orosz szakemberek gyerekeit tanító általános iskolai/gimnáziumi pedagógusok ezek szerint Debrecenbe járhatnak továbbképzésre.

Vlagyimir Vlagyimirovics egyébként az eredeti tervek szerint a helyszínen vette volna át a kitüntetést, de a debreceniek mély fájdalmára ez nem jött össze. Ám semmi ok a csüggedésre, a hírek szerint jövő év elején, de legkésőbb 2018 tavaszán újra Magyarországra látogat majd az elnök, és ekkor veszi át a kitüntetést.

A botrányról korábban is beszámoltunk, itt olvashatsz részleteket.

Valódi Hírek