Dagad a botrány: Újabb két debreceni tanszék tiltakozik Putyin díszpolgári címe ellen

Nem mindenki áll be a talpnyalók sorába Debrecenben: nő az ellenállás Putyin díszpolgári kinevezése miatt.

A döbbenetes húzás miatt először az Alkotmányjogi Tanszék tiltakozott nyilvánosan, most az analízis és a fizikai kémiai tanszékek is csatlakoztak – írja a 444.hu.

A Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének munkatársai a 2017. szeptember 5-én és 6-án lefolytatott titkos szavazás alapján egyhangúlag támogatják a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének az állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.

A Debreceni Egyetem Szenátusa döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez.

Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk”

áll az analízis tanszék közleményében.

A fizikai kémia tanszék ezt a szöveget tette közzé:

„A Debreceni Egyetem TTK Fizikai Kémiai Tanszék munkatársainak nagy többsége támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.”

Többek szerint Putyin egyetemi díszpolgári címe egyenes következménye annak a folyamatnak, ami Debrecenben Kósa Lajos polgármesterségével megindult, és ami 2010 után olyannyira kiteljesedett, hogy utolérte a függetlenségét sokáig őrző intézményt is. Szilvássy Zoltán rektort egyenesen Kósa és a Fidesz bábjának tartják – írja a Magyar Narancs.

A hetilap szerint a Szilvássy-korszakot az alábbi jelzőkkel szokták illetni az egyetemi körökben:

„Morális nihil.” „Gátlástalanság, elvtelenség, dilettantizmus.” „Fideszes politikusok által kívülről vezérelt belső ámokfutás.” „Pökhendi rangkórság és alávaló sunnyogás.” „A haverok és hozzátartozók helyzetbe hozása.” „Kósa Lajos és Orbán Viktor talpának intézményi szintre emelt nyalása.” „Lemoshatatlan szégyen és arcpirító gyalázat.”

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek