Ébred az ország: Félmillióan hagyták faképnél a Fideszt három hónap alatt

Alaposan megtépázta a kormánypárt és az államfő népszerűségét az elmúlt három hónap – derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG közöl.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az utóbbi negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól.

A felmérést április 21. és 26. között végezték, vagyis

bőven azután, hogy a kormány a legnagyobb tiltakozást kiváltó, CEU elleni támadása elindult.

A Fidesz veszteségéből az ellenzéki pártok közül a legtöbbet a Jobbik kasszírozta, a teljes népességben 14 százalék, a választani tudó „biztos” szavazók közül 20 százalék áll Vona Gáborék mögött.

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok együttes támogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, az MSZP 9 százaléka mellett a DK és az LMP 4-4 százalékon, a Momentum 2 százalékon, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Moma és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll, a Liberálisok jelenleg nem mérhetők.

Az elmúlt hetek eseményei, a CEU-törvény kritikátlan aláírása Áder János államfő „népszerűségét” is megrengette, amely 11 pontot zuhant.

Orbán Viktor sem lett népszerűbb, ő 9 pontot esett vissza,

miközben Vona Gábor és Hadházy Ákos szimpatikusabb lett a választóknak.

Érdekes azonban, hogy míg Botka László országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, addig népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé.