Puzsér: „Ez az ország a Nyugathoz tartozik – nem azért, mert én mondom, hanem mert István király és Géza fejedelem így döntöttek!”

Elképesztő rendőri jelenlét mellett tartották meg hétfőn az Állítsuk meg Moszkvát! csoport tüntetését a növekvő orosz befolyás ellen.

Az Index becslése szerint 70 rendőrautó és 500 rendőr lehetett a környéken, az Andrássy út is le volt zárva a Hősök tere és a Kodály körönd között.

A tüntetést eredetileg a Bajza utcai orosz követség elé szervezték, még múlt hétfőre. Azt azonban elhalasztották, most hétfőre pedig a rendőrség már megtiltotta az épület előtti gyülekezést, úgyhogy csak a környéken gyűlhetnek össze a demonstrálók.

fotó: Nagy Béla / mno.hu

A beszédek idejére nagyjából ezren gyűlhettek össze. A tüntetésen felszólaló Lányi András író-filozófus arról beszélt, hogy bevallja: már a 80-as években is a nyugat ügynöke volt.

Antal Nikoletta „Nikó” (interjúnk vele itt) azt mondta: a hatalom eddig csak röhögött a tüntetőkön, ezért eljött az ideje a polgári ellenállásnak.

„Mi, magyarok a Nyugathoz tartozunk, és nem azért, mert én azt mondom, vagy mert Soros György ezt mondja, hanem mert ezer éve István király és Géza fejedelem így döntöttek”

– ezt már Puzsér Róbert ordította a mikrofonba. Hozzátette:

„Orbán felrúgja az ország ezeréves hagyományát, megtapossa ’48 és ’56 eszméjét, miközben pofátlanul szabadságharcosnak hazudja magát, pedig csak egy kígyónyelvű gazember”

Orbán egy felcsúti autókereskedő, aki „át akar seftelni minket az Urálon” – hívta fel a figyelmet a kritikus.

A tüntetés után a demonstrálók egy csoportja átvonult a Fidesz-székházhoz a Lendvay utcába, rendbontás nem történt.

Valódi Hírek