„Ebből forradalom vagy polgárháború lesz!” – Interjú Nikóval, a tüntetések hősével

Antal Nikoletta, azaz Nikó 2010 óta van az utcán, tiltakozik a kormány intézkedései ellen, és több mint tíz méter papírja van a jogszerűtlen rendőri intézkedések ellen bejelentőként.

Hírnévre a Ligetvédő mozgalomban tett szert, majd legutóbb azzal, amikor kitűzte a Rádió épületére az EU-s zászlót. Nikó ma felszólaló lesz az Állítsuk meg Moszkvát! tüntetésen. Villáminterjú.

fotó: MNO

Mi vitt ki az utcára, és mi tart ott hét éve?

Elviselhetetlen, amit ez a kormány művel, és a rendőrség állandó jogsértései is dühítenek.

Ezért lettél Ligetvédő is?

Igen, amit a Városligettel tesznek, az folyik az egész országban: jogsértések, maffiaszerű állami működés.

Miért teszed egyre látványosabban mindenhova oda magad?

Amíg ez a kormány van, addig itt az embereknek fű nem nő. Az európai értékektől távolodunk, egyre inkább Kelet felé tartunk.

Rendszeresen elvisznek a rendőrök. Megéri?

Igen, mert úgy érzem, hogy mindent meg kell tenni.

Mit érzel a fogdán?

Nyugalmat, mert ott mindig megnyugszom, hogy mindent megtettem. A düh többnyire akkor fog el, amikor már kiengednek.

A múlt héten került a címlapokra, hogy megosztottad Facebook-oldaladon, hogy követnek…

Nincs ebben semmi különös, 2014 óta követnek minden nagyobb tüntetés előtt és után. Azért most raktam ki, mert most láttam időszerűnek.

Mi lehet ennek az oka?

A sok be- és feljelentés, amit a rendőrök jogszerűtlen intézkedése ellen teszek. A rendőröknek az a dolga, hogy mellettünk, jogkövető emberek mellett álljanak, nem pedig a törvénytelenségek mellett. Szombaton elmentünk a Nyugati térre a nácik ellen tüntetni. A rendezvény végeztével elindultunk a Ligetvédők táborához (Olof Palme stny. 3.), és a nácik követtek minket, a táborlakókat meg akarták félemlíteni. Szóltam a járőröző rendőrnek, de felhúzta az ablakot és elhajtott. Azonnal bejelentést tettem a 107-en.

Az utóbbi időben kitűzted a Parlament oroszlánjára és a Rádióra is az EU-s zászlót, amivel nagy feltűnést keltettél. Mit érzel ilyenkor?

A félelem és a bátorság vitatkozik bennem. Attól tartok, ha a kormány továbbra sem tágít, ennyi megmozdulás ellenére sem, ki fog törni a forradalom vagy a polgárháború, aminek sok áldozata lesz. Ez nem lenne jó, de ami most van, az sem maradhat így.

Az interjút készítette: Sebestyén Eszter

Valódi Hírek