Kiderült: Ordas kamu volt, hogy Orbánék tárgyalnak a CEU-val

Altusz Kristóf az elmúlt 10 napban ugyanis még a közelébe se jutott az amerikaiaknak: Thaiföld és Malajzia budapesti nagyköveteivel fog találkozni. Úgy tűnik, megint csúnyán átvertek minket.

Április 11-én vált közhírré, hogy Orbán Viktor felkérte Altuszt, a külügy egyik helyettes államtitkárát, hogy a „törvényalkotási időszak” lezárulása után folytasson diplomáciai tárgyalásokat a nemzetközi egyetemek ügyében.

Altusz nevét aznap húzták elő feneketlen kalapjukból Orbánék, amikor az Egyesült Államok kormánya teljes mellszélességgel a CEU mögé állt. A helyettes államtitkár dolga elvileg az lenne, hogy

tárgyaljon az USA hatóságaival, csakhogy ez teljes képtelenség,

az amerikaiak elég határozottan jelezték, hogy ilyesmi nem fog történni. A magyar kormány az egyetemmel akarjon tárgyalni, ne velük – üzenték.

fotó: kormany.hu

Ehhez képest Szijjártó Péter még mindig azt mondogatja, hogy szívesen tárgyalnának CEU-ügyben az USA kormányával. Pedig pontosan tudja, hogy

ez nem fog megtörténni.

Altusszal kapcsolatban egy hete a Mandinernek arról beszélt Enyed Zsolt, a CEU rektorhelyettese, hogy

„ez az egész csak egy átverés. Egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal.”

Tíz nappal Altusz megbízása az Index megérdeklődte a külügynél, hogy a helyettes államtitkár kikkel tudott már tárgyalni a lex CEU ügyében. A külügyminisztérium ezt válaszolta:

(…) „Megbízatásának átvételét követően Altusz Kristóf haladéktalanul megkezdte a szükséges egyeztetéseket és kapcsolatban áll a törvénymódosítás által érintett országok diplomáciai képviseleteivel. Ennek eredményeképp már a jövő hét folyamán tárgyalást folytat

Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel.”

Ennyit erről.

(Index nyomán)

Valódi Hírek