Égett az ügyész, mindenki rajta röhögött Gulyás Mártonék tárgyalásán

Szürreális megjegyzések közepette tartották csütörtökön Gulyás Márton és Varga Gergely aktivista perét.

A  két tüntető hétfőn a Sándor-palota előtti demonstráción öntötte le festékkel az épületet és néhány rendőrt, ami miatt most garázdaság ellenük a vád. Ma van a gyorsított eljárás első fordulója. Az Orbán-kormánynak pedig kétségbeesett szüksége lehet, hogy valami befeketítse az egyébként említésre méltó agresszió nélkül tartott tüntetéseket, az ügyész ugyanis azzal érvelt, hogy Gulyás és Varga

megbotránkozást, riadalmat keltett

az Áder János államfő ellen tüntető tömegben.

Erre az egész tárgyalóterem röhögésben tört ki.

Megbotránkozást ugyanis legfeljebb az az Áder válthatott ki a tüntetőkben, aki hétfőn aláírta a CEU ellehetetlenítését szentesítő törvényt úgy, hogy a lánya Londonban egy hasonló keretek között működő egyetemre jár.

Fotó: Mónus Márton / hvg.hu

A közönség tapsvihara közepette bevonuló Gulyás éppen ezzel védekezett, amikor az ügyről kérdezték. Elmondta, kifejezetten készült rá, hogy narancssárga festékkel dobja meg a Sándor-palotát, mert a köztársasági elnöki hivatalt „fideszes pártintézménynek” tartja. Más hasonló akciókra is készül, és megbánta, hogy még nem öntötte le festékkel az Országházat és a Magyar Nemzeti Bankot.

Ha szabadul, folytatni akarja

– tette hozzá.

Varga – akit Gulyástól eltérően nem a helyszínen emeltek ki a tömegből, hanem hazáig követték – a maga részéről elmondta, 36 órán át tartották fogva úgy, hogy nem tudott aludni, miközben azt ígérték neki, hogy 4-5 óra, és otthon lesz. Vitatta, hogy ebben a helyzetben  a garázdaság vádja megállná a helyét, főleg, mert a festék vizes bázisú volt, vagyis bármelyik megdobált rendőr és ő is 15 percen belül le tudta mosni.

A két férfit  bilincsben vitték be a tárgyalóterembe. A bíró szólt, hogy vegyék le róluk.

Gulyás és Varga ügyvédje is hangsúlyozta, hogy a két tüntetőt törvénytelenül tartják fogva, és már őrizetbe venni sem lehetett volna őket, nemhogy bíróság elé állítani. Erről Gulyás védője csak annyit árult el,

hogy egy órával a tárgyalás előtt kapta meg az ügy százoldalas aktáját.

Kérte, hogy a bíróság küldje vissza a vádiratot az ügyészségnek.

Vallomást tettek a tanúként beidézett rendőrök is, de a hat közül csak egyetlen akadt, aki Gulyás mellett Vargát is felismerte a helyszínen. Az a rendőr, aki felismerte Vargát, egyértelműen azt állította, hogy a két tüntető a festékkel a Sándor-palotát, és nem a rendőröket vette célba. Szerinte Gulyás és Varga mindenféleképpen  garázdaságot vagy rongálást követett el.

Az ügyben eredetileg szó volt egy festéket dobáló harmadik tüntetőről is, de rá egyik rendőr sem emlékezett.

És ezután jött a mindenkit felháborító ítélet, talán a legaljasabb Magyarország elmúlt hét évének a történtéből.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek