Torkig vannak a BKV-sok, hatalmas sztrájk jön

Lesz olyan óra, amikor egyetlen jármű sem indul el.

fotó: 24.hu

Április 18-án 0 órától háromnapos, április 24-én 0 órától pedig ötnapos sztrájkot tart a BKV két nagy szakszervezete. A BKKSZSZ és a VTDSZSZ azzal indokolta a lépést, hogy a cég nem tett érdemi béremelési javaslatot a bértárgylások során. A szakszervezetek három évre elosztva ugyanazt a 30 százalékos béremelést követelik, amelyet az állami cégek dolgozói megkaptak.

A sztrájk ellenére Budapest nem marad tömegközlekedés nélkül. A törvény szerint az sztrájk első napján minden órában, minden vonalon el kell indítani a járművek 60 százalékát, a második napon pedig csak napi átlagban kell a 60 százalékot biztosítani. Ez viszont azt jelenti, hogy a második napon

lesz olyan óra, amikor egyetlen jármű sem indul el.

Azokat a vonalakat, amelyeket  a VT-Arriva, vagy más alvállalkozó tart fenn, zavartalanul fognak indulni a járatok, és

menni fog a HÉV

is, hiszen annak a működtetése tavaly a MÁV-hoz, került, a MÁV-alkalmazottak pedig már a zsebükben tudhatják az állami cégben foglalkoztatottaknak járó 30 százalékos béremelést.

Ennél többet amúgy a BKKSZSZ és a VTDSZSZ sem akar. A két szakszervezet nemrég drámai hangú levélben figyelmeztette a BKV-t, hogy ha elmarad a béremelés, a munkatársak egyszerűen el fogják hagyni a céget.

Valódi Hírek