Ne egyél ebből az almából, mert szörnyethalsz +(videó)

A világ legveszélyesebb fája – ezt a kétes dicsőséget tudhatja magáénak a manchineel nevű fa, amelynek minden része mérgező.

fotó: Stefano Paterna / Alamy

A manchineel – írja az Index tudományos rovata – a Karib-szigetek tengerparti vidékének ismert növénye. Tizenöt méterre is megnőhet, arra pedig, hogy mennyire mérgező, már a latin neve is figyelmeztet. Ez úgy hangzik, hogy hippomane mancinella, vagyis

az alma, amelytől megőrül a ló.

A mancinellának tényleg minden része rejt valamiféle mérget. A kérgének vagy a levelének az érintése irritálja a bőrt,  ha pedig valaki ilyen kézzel a szeméhez nyúl, a vakságot kockáztatja. Sőt, már az is régen rossz, ha egyáltalán hozzá tudunk érni a fához.

Senki ne kövesse el azt a hibát, hogy esőben beáll egy manchineel alá. Ekkor ugyanis a fáról lecsorgó víz magába szívja a mérget, az esőcseppek pedig a bőrünkhöz érve elkezdenek úgy marni, mintha sav lenne bennük.

És ez még messze nem minden. A fa nedvéből, ebből a sűrű, fehér, tejszerű folyadékból egy csepp elég a bőrre, hogy égető fájdalmat okozzon, a legveszélyesebb pedig a manchineel gyümölcse. Bár finom – édes, egy kicsit hasonlít a gyömbérhez – egy-két falat elég belőle ahhoz, hogy valaki szörnyethaljon.

És ki tudja, a gyors halál talán kevésbé fáj, mint túlélni azt a néhány órát, amely alatt belső vérzés kiváltotta görcsökben kell fetrengenünk az őrület almájától.

Valódi Hírek